Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jak mohl mít střelec průkaz a spoustu zbraní? ptají se lidé. To samé nyní šetří i policie!

    Vrah, který na filozofické fakultě zabil čtrnáct lidí, v Klánovickém lese muže s dvouměsíčním miminkem a doma vlastního otce, se měl léčit s vážnými psychickými problémy. Navzdory tomu si před půlrokem udělal zbrojní průkaz, zaregistroval na sebe osm zbraní. Před měsícem pak absolvoval kurz, jak střílet z pušky. Jak je to vůbec možné? To nyní řeší nejen veřejnost, ale i policie.

    Jak je možné, že když si čtyřiadvacetiletý student registroval osm různých zbraní včetně dlouhých s velkou průrazností a dostřelem v ceně stovek tisíc korun, nepřišlo to divné nikomu z policistů? To se už nyní vyšetřuje. Podle informací MF DNES policie spustila vnitřní vyšetřování toho, v jaké době se střelec léčil s psychickými problémy, kdy získal zbraň a jak to, že nereagoval nikdo z policistů z registru zbraní.

    Po útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se znovu mluví o tom, zda neupravit české zákony o zbraních. V dolní komoře je přitom ve třetím čtení nový zákon, který má nahradit ten stávající.

    Po útoku střelce Davida K. se nicméně dá očekávat vášnivá debata nad jeho případným schválením. Návrh vznikl před více než půl rokem a nepočítá se změnou podmínek získání zbrojního průkazu, upravuje spíše pravomoci policie.

    Ta má získat možnost preventivně zajistit zbraň. „Na základě bezpečnostních informací, například vazeb na extremistické skupiny či výhrůžky násilím na sítích,“ vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

    Večerní tisková konference v blízkosti Filozofické fakulty, kde nechyběli ministr vnitra Vít Rakušan, ani zástupci policie a magistrátu.

    Policie by nově mohla poslat k lékaři na prohlídku ty držitele zbraní, u kterých si není jistá jejich zdravotní způsobilostí. Na tu jinak budou muset držitelé zbrojního průkazu chodit jednou za deset let. Což je o pět let víc než dnes. Z pěti na deset let u těch nově vydaných by se měla prodloužit i platnost nově vydaných průkazů.

    Přístup policistů k informacím o nezvyklém nákupu zbraní a střeliva by se pak měl zjednodušit. „Povinnost podnikatelů ohlašovat policii podezřelé nákupy zbraní nebo střeliva, například i nestandardní množství,“ doplnil Rakušan.

    Zákon však neuvádí, co to podezřelý nákup vlastně je. Osm zbraní, které si v krátké době letos nakoupil i David K., by se však za takový mohlo směle považovat.

    Okolí Filozofické fakulty v centru Prahy je uzavřeno a hlídá ho policie.

    Registr zbraní aktuálně není nastavený na to, aby upozornil na fakt, že někdo kupuje více zbraní v krátké době. Útočník z Filozofické fakulty si pořídil samopal 61 Škorpion, pistole Glock 47 a 45, brokovnici Francolin Guardian, pistole Beretta 71 a SIG Sauer P322 a opakovací pistoli Savage Arms 110 PCS. Ve škole měl navíc použít i útočnou pušku AR15.

    Aktuální právní normy bohužel neřeší ani psychický stav majitele „zbrojáku“, respektive jeho případnou léčbu. Praktičtí lékaři často nemají informace, že by se jejich pacient zároveň léčil na psychiatrii, protože o tom nemusí být informováni. Psychický stav navíc není podmínkou k získání zbrojního průkazu, a to ani v návrhu nového zákona.

    Jakou cestou se k nim dostal? Kde vzal peníze na pořízení arzenálu? Jak je možné, že na něj nikdo před hrůzným činem neupozornil? Jak se postavit k sociálním sítím jako třeba Telegram? To jsou otázky, na něž se krátce po činu ptala veřejnost. Nyní je řeší i vyšetřovatelé.

    Fotogalerie