Kdo porazí covid? Hamáček se opět pře s Babišem o tom, jak zatočit s koronavirem

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) o sobě dal v souvislosti s koronavirem opět vědět. Opakuje se situace z února a ledna, kdy se kvůli řešení pandemie dostal do křížku s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Vicepremiér se přitom odvolává na epidemiologa Rastislava Maďara.

„Reakce měla přijít dříve a měl pravdu pan docent Maďar a další experti, kteří chtěli ve větší míře nasadit roušky od začátku září. Já sám jsem k nošení roušek vyzýval už v polovině července. Ale to už je za námi, teď jde opravdu o to, abychom se do toho stavu, jaký panuje v Izraeli, nedostali,“ řekl ministr Jan Hamáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy v souvislosti s opatřeními, která v souvislosti s nárůstem pozitivních případů koronaviru uvádí v praxi hygienici a vláda.

Vicepremiér Jan Hamáček je přesvědčen, že by bylo správné svolat Ústřední krizový štáb. Nevěří, že by jeho koordinační roli mohla plně nahradit Rada vlády pro zdravotní rizika, což je to, co prosazuje premiér Andrej Babiš (ANO). 

„Faktem je, že tady proti sobě jsou dvě skupiny, jedna je ta radikálnější, druhá méně. Já osobně bych asi vyčkal, zda zaberou ta plošná opatření, zarouškování. Průběžně se dají upravovat další věci, v kontextu toho nárůstu. Ale stejně jako na jaře se podle mě ukáže, že to jediné, co může fungovat, je důsledné nošení roušek,“ nechal se slyšet Hamáček.

Ten už opatření proti koronaviru kritizoval v únoru a v březnu a nyní se situace opakuje.

„Prosím vás o to, aby se tady nepanikařilo a lidé používali selský rozum. Češi si mají konečně uvědomit, že je tady závažná krize: 387 mrtvých denně,“ odkázal se ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci v červeném svetru na údaj ohledně úmrtnosti na covid-19 ve světě. Nejen díky svršku se stal jeho projev legendárním.

Nyní se opět dostali do křížku, protože hrozí, že se koronavirus rozšíří podobně jako v Izraeli. 

„V Izraeli se ten růst na exponenciální křivku už skutečně dostal a má to za následek drakonická opatření, která izraelská vláda připravuje. U nás čísla sice rostou, ale na exponenciální růst to zatím nevypadá. Je to samozřejmě znepokojivé a to je i důvod, proč Ministerstvo zdravotnictví přistoupilo k plošnému opatření: nasazení roušek v uzavřených prostorách. A všichni teď věří, že to je to ono správné opatření, které by nás na tu exponenciální křivku nemělo pustit,“ nechal se v rozhovoru pro Seznam Zprávy slyšet Hamáček. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:34 neděle 10. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 81
  • 41
  • 37
  • 31
  • 30
  • 30