S 1. zářím je tu další vlna rozvolnění: Zase jsme „best in covid“, zopakoval Babiš

Od středy 1. září nastává v Česku další vlna rozvolnění. U jednoho stolu v restauraci může nově sedět až šest lidí, doteď to byli čtyři. Ruší se také omezení kapacity v muzeích, galeriích a zámcích. Jásají také pořadatelé kulturních a sportovních akcí, které nyní mohou za určitých podmínek naplnit. Premiér Andrej Babiš před odletem na Bledské strategické fórum po roce zopakoval, že státy visegrádské čtyřky jsou „best in covid“.

Od 1. září mohou začít slavit všichni milovníci posezení v restauracích. U jednoho stolu může sedět až šest lidí, dosud to byli čtyři. 

Slavit mohou i návštěvníci a pořadatelé sportovních utkání, koncertů, vzdělávacích a kongresových akcí. Ty se nyní mohou zcela zaplnit. Zúčastní-li se méně než tři tisíce lidí, stačí, aby se prokázali platným negativním testem na covid-19, ukončeným očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci.

U akcí nad tři tisíce osob pořadatelé mohou zaplnit maximální kapacitu s tím, že musí mít 50 procent lidí test a 50 procent být po očkování nebo prodělané nemoci. 

Muzea a galerie, hrady, zoo i veletrhy mohou nově fungovat bez omezení. Organizátoři návštěvníkům jsou povinní zajistit rozestupy 1,5 metru.

Hrazeny budou čtyři antigenní dva PCR testy měsíčně. Antigenní test platí na většině míst tři dny, PCR týden.

Uznávají se i testy, které si lidé provedou online za asistence zdravotníka. Jejich platnost je 24 hodin. Tyto testy si lidé musí hradit, vyjdou zhruba na 250 korun.

Žáci a studenti musí s 1. školním dnem podstoupit test na koronavirus. Výjimku mají ti, co jsou očkovaní či covid-19 prodělali v posledních 180 dnech. Testováni budou i 4. a 9. září. Místo testu ve škole lze také donést potvrzení o negativním testu z oficiálního testovacího místa. 

V souvislosti s covidem-19 premiér Andrej Babiš, který zamířil do Slovinska na Bledské strategické fórum,  zavzpomínal na loňský rok a jeho prohlášení „best in covid“.

Loni za stejné tvrzení schytal tvrdou kritiku, Česko na podzim a letos na jaře patřilo mezi nejpostiženější země, v souvislosti s koronavirem zemřelo přes 30 tisíc lidí. Velké dopady měla epidemie i na hospodaření státu, rozpočet od té doby generuje obří schodky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:24 čtvrtek 30. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 186
  • 16
  • 14
  • 7
  • 5
  • 4