Rakousko utahuje šrouby: Opatření se dotknou hlavně neočkovaných

Rakousko utahuje proticovidové šrouby. V souvislosti s nárůstem nových případů se zpřísní pravidla nejen ve sportu, ale i v gastronomických zařízeních a na kulturních akcích. Výrazně by se měla dotknout hlavně neočkovaných. Země chce po vzoru Německa vývoj koronavirové nákazy řešit nikoliv podle počtu hospitalizovaných a ne na základě sedmidenní incidence, jak tomu bylo doposud.

Kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) volá po pětibodovém plánu pro řešení pandemie. Podle agentury APA se má obsazenost lůžek intenzivní péče stát v budoucnosti hlavním indikátorem, který bude určovat, jak se změní pravidla.

„Pokud budou nutná ochranná opatření, pak už se nebude jednat o celonárodní uzávěru, dotkne se hlavně neočkovaných lidi,“ nechal se slyšet.

Nově by do barů, na diskotéky a do nočních klubů měli přístup jen očkovaní nebo ti, kteří covid-19 prodělali. Do obchodů a gastronomických zařízení by se také vrátily roušky a respirátory, napsal deník Krone. 

Burgenlandský fotbalový svaz varoval kluby, aby přípravu na případné zpřísnění podmínek nepodcenily. 

„Pokud by se pravidlo jednoho potvrzení mělo vztahovat také na sportovní akce, jichž by se mohli účastnit pouze plně vakcinovaní diváci, měli by být hráči, kteří ještě nebyli očkováni, upozorněni, že jim nebude umožněno se účastnit ani tréninků, ani utkání,“ píše se v dopise.

Sebastian Kurz už nechce celonárodní uzávěru.

Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein avizoval zavedení pravidla jednoho potvrzení pro noční bary, kluby a bary na sjezdovkách. 

U našich jižních sousedů se v posledních týdnech hodně řeší také bezplatné testy. Představitelé ÖVP volají po tom, aby už nebyly zdarma, což by mohlo v budoucnu zvýšit zájem o očkování. Jednotlivé spolkové země, kde vládne SPÖ, to ale odmítly.

Fakt, že počet koronavirových nákaz a počet hospitalizací v Rakousku roste, potvrzují i nejnovější statistiky. Během 24 hodin přibylo 1429 nově potvrzených nakažených.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:16 čtvrtek 6. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 14
  • 7
  • 5
  • 5
  • 5