Německo otevře obchody a divadla, Chorvatsko láká na venkovní zahrádky

Zatímco v Česku i na Slovensku se „covidové opasky“ utahují, Německo začne s postupným rozvolňováním opatření. Od pondělí se mohou otevřít obchody ve vybraných regionech. Pokud se bude situace dál zlepšovat, 22. března by se mohla otevřít divadla a zahrádky restaurací. Ty se otevírají také v Chorvatsku.

Hlavním kritériem pro uvolňování poměrů v Německu bude hodnota nižší než 50 nových případů covidu-19 na 100 tisíc obyvatel za týden, přičemž aktuální průměr v zemi je 64. S premiéry spolkových zemí se na tom dohodla německá kancléřka Angela Merkelová.

„Cestou z pandemie je očkování,“ uvedla Merkelová s tím, že velkým tématem jednání bylo i to, jak zefektivnit současnou očkovací strategii. Německo chce maximálně využívat lhůty mezi první a druhou vakcínou, aby bylo možné co nejrychleji naočkovat co největší část populace.

Od pondělí se u našich západních sousedů mohou otevřít obchody v regionech, kde je sedmidenní incidence nižší než 50. Od 22. března se v případě klesající tendence mohou otevřít i zahrádky restaurací, divadla či kina.

V regionech, kde je incidence vyšší než 50, ale nižší než 100, se počítá s otevřením zoologických a botanických zahrad, muzeí a galerií

Obchody, které neprodávají zboží denní potřeby, mohou také otevřít, zákazníci se však musí předem objednávat kvůli usnadnění případného trasování nákazy. Tato podmínka pak platí i pro galerie, muzea a zoologické a botanické zahrady.

Německo také prodloužilo platnost nařízení o hraničních kontrolách s Českem a Tyrolskem až do 17. března.

Na lepší časy se blýská i v dalších zemích. Čechy tolik milované Chorvatsko otevřelo venkovní zahrádky. Spojené státy zase budou mít podle prezidenta Joea Bidena tolik vakcín, aby mohly v květnu mít naočkované všechny dospělé v zemi.

Na Slovensku je tomu naopak, podobně jako v Česku. Opatření se i nadále zpřísňují. Od středy je omezen volný pohyb osob. Další opatření začnou platit od 8. března, a to povinné nošení respirátorů FFP2 v obchodech a hromadné dopravě. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:02 pátek 2. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 2
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0