Běžkaři vzali hory útokem: Ať se jdou vycpat, vzkázali lidé Blatnému a vládě

I když jsou sjezdovky a vleky zavřené, české a moravské hory se přesto zaplnily, a to především běžkaři. Ti vzali útokem nejen Jizerské hory, ale i Šumavu a Jeseníky. Ve skiareálu v Čenkovicích na Orlickoústecku navzdory protikoronavirovým opatřením spustili vlek. Všimli si toho policisté, kteří prováděli kontrolu skiareálů na Orlickoústecku.

„Zadokumentovali jsme, že ve skiareálu Čenkovice byl v provozu vlek. Jednání provozovatele budeme oznamovat správnímu orgánu, hrozí mu pokuta až tři miliony korun,“ uvedla pro Novinky.cz policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Aby nedocházelo ke znovuspuštění, jedna z našich hlídek bude provádět svoji činnost v Čenkovicích tak, aby případnému zprovoznění zamezila,“ dodala mluvčí.

Stovky milovníků běžeckého lyžování byly k vidění v Jeseníkách, kam lákalo množství upravených tras. „Vyjel jsem už v noci. Zatím jsem projel třicet kilometrů, padesát jich ještě budu projíždět,“ řekl Právu na Skřítku krátce po sedmé ráno rolbař.

Ti, kdo do sedla Skřítek přijeli, neskrývali své roztrpčení nad tím, jak se podle nich vláda ve snaze zamezit šíření nemoci covid-19 snaží dehonestovat pobyt lidí na horách v přírodě. „Ať se jdou vycpat, ještěže aspoň na běžky můžu,“ sdělil deníku třiačtyřicetiletý lyžař z Bruntálu.

„Už toho mám plné zuby. Doma sedím celé dny na home officu, hlavu mám jako škopek od toho, jak se doma učím se synem, teď s ním ani nemůžu vyrazit o prázdninách na sjezdovku. Tak jsme si aspoň vyrazili na běžky okysličit palice do přírody,“ řekl serveru Novinky.cz běžkař Roman Krátký. 

V největším lyžařském středisku Orlických hor v Deštném bylo dopoledne hlavní parkoviště pod sjezdovkami zaplněné přibližně z poloviny. Na zasněžených svazích bobovaly nebo sáňkovaly desítky lidí, převážně rodiny s dětmi, zjistila na místě ČTK.

Méně lidí přijelo i do Špindlerova Mlýna. „Úbytek lidí určitě je. Může za to několik faktorů, jednak počasí, je zataženo, fouká studený vítr, jednak také další omezení provozu lanovek. Hodně lidí, kteří si přijížděli zaběžkovat, využívalo k cestě na hřebeny lanovku a to už teď není možné,“ informoval starosta horského střediska Vladimír Staruch.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:08 neděle 30. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 19
  • 13
  • 11
  • 10
  • 9