Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Racketeová znovu na scéně: BLM, klima a svobodu pro zachránce migrantů! Co vzkázal Salvini?

    Carola Racketeová opět promlouvá do dění v Itálii. | foto: Twitter

    Proslavila se neohroženým nájezdem na italský přístav s lodí organizace Sea-Watch, na jejíž palubě bylo 53 migrantů zachráněných u pobřeží Libye. A byť si prošla soudními tahanicemi i mediální masáží, za uprchlíky bojuje Carola Racketeová dodnes. Aktuálně se angažuje třeba v případu, kdy italské soudy ženou její soukmenovce před spravedlnost za kupčení s lidmi, nebo volá po osvobození žhářů, kteří podpálili uprchlický tábor Moria.

    „Kapitánka Evropa“, jak Racketeovou tituloval německý Der Spiegel, má v poslední době hodně napilno. Kromě dalšího se aktivně angažuje v případu svého aktivistického kolegy.

    Luca Casarini a další tři členové posádky záchranné lodi Mare Jonio měli podle italských úřadů loni v září inkasovat nemalé peníze za to, že si na palubu vzali sedmadvacet migrantů z nákladní lodi Maersk Etienne, čímž se dopustili obchodování s lidmi.

    „Uprchlíci se topí v moři a ti, kdo jim pomáhají, jsou kriminalizováni. Vlády Evropské unie také strategicky brání lodím vyplouvat na záchranné mise a militarizují hranice,“ napsala nedávno k případu Racketeová a připojila hashtagy „bojujme s rasismem“ a „Black Lives Matter“.

    A opět si vysloužila pozornost někdejšího italského ministra vnitra Mattea Salviniho.

    „Ta nám chyběla. Na základě obvinění z přijetí peněz za překládku přistěhovalců teď nezlomná Carola vydává společně s novináři a dalšími intelektuály mezinárodní apel proti Itálii a jejím ‚masivním policejním operacím‘,“ uvedl Salvini na sociálních sítích.

    Ujistil ji také, že Itálie myslí v první řadě na občany, kteří požadují transparentnost ohledně problematiky obchodování s lidmi a nelegálním přistěhovalectvím.

    Racketeová si také nedávno vysloužila kritiku tím, že volala po osvobození žhářů z uprchlického tábora Moria na řeckém Lesbu. Několik migrantů ho zapálilo na protest proti špatným podmínkám, které tam panovaly, načež tábor lehl popelem a jen zázrakem nikdo nezemřel.

    „Musíme stavět budoucnost bez uprchlických táborů. Tito teenageři by neměli být ve vězení,“ napsala Racketeová.

    Carola Racketeová, dnes klimatická aktivistka

    Jako aktivistka je dvaatřicetiletá žena velmi všestranná. Zvládá bojovat třeba i za lepší postavení žen či proti klimatickým změnám.

    Loni se například zúčastnila okupace lesů v oblasti německého Dannenrodu, kde má v budoucnosti vzniknout nový úsek dálnice A49. Klimatičtí aktivisté si tam tehdy postavili domy na stromech a v nich přebývali.

    Aktivisté jsou skutečně vynalézaví.

    Německá aktivistka měla k ochraně přírody vždy blízko. Ačkoliv v minulosti nejprve absolvovala školení v námořní navigaci, pak získala magisterský titul v oboru ochrany přírody. Také pracovala pro Greenpeace.

    V roce 2011 obě svá zaměření spojila v jedno a jako lodní navigátorka absolvovala velkou průzkumnou expedici na severní pól, která měla za cíl zjistit rozsah globálního oteplování. Loni v zimě se také už poosmé vypravila na Antarktidu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 25. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      187
    • Haha
      10
    • Tvl
      10
    • Cože
      4
    • Super
      2
    • Sladký
      2
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...