Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bohuslav Svoboda: Jako lékař operuji úrazy z koloběžek. Tchyně mi řekla, ať zachráním Prahu

    Je mu 78 let, ale na odpočinek se nechystá. Bohuslav Svoboda by si k poslaneckému mandátu a lékařské profesi klidně naložil ještě i post primátora, do nadcházejících komunálních voleb totiž vede koalici Spolu. Proč se do nepříliš vděčné pozice podruhé žene? Co mu na to řekla manželka? Jak Prahu připravit na energetickou krizi a co dělat s elektrickými koloběžkami, z nichž se jedna během natáčení rozhovoru shodou okolností málem střetla s autem Bohuslavu Svobodovi přímo za zády?

    Bohuslav Svoboda s redakcí Expresu vyrazil do bezdomovecké kolonie pod Hlávkovým mostem. Protože ale do komunálních voleb zbývá pár dní, vyzpovídali jsme ho i v dalších otázkách, které se (nejen) Prahy týkají.

    Zajímalo nás například, proč ve věku, kdy si jiní užívají zaslouženého odpočinku, kývl na nabídku stát se lídrem jedné z favorizovaných koalic a pokusí se znovu stát primátorem, jímž byl už v letech 2010 až 2013.

    „Byl jsem z té funkce odstraněn proto, že jsem rušil klientelistické vazby a odplouvání peněz někam pryč. Zůstal ve mně nikoliv pocit křivdy, protože tak to je, že když je někdo silnější, bude s vámi takto zacházet, ale pocit nedodělané práce. Babička vždycky říkala: Chlapče, velcí kluci neutíkají. Tak jsem si na ni vzpomněl,“ říká Svoboda.

    Lídr koalice Spolu Bohuslav Svoboda poskytl Expresu rozhovor.

    Kandidaturu mu nerozmlouvala ani manželka, s níž se potkal, když před ním obhajovala doktorskou práci, a dnes už spolu mají dva syny.

    „Samozřejmě manželky vždycky takovou tendenci mají, ale moje žena se mnou prožila už to první funkční období, takže má to nejhorší za sebou, zažila to. Nakonec řekla: Ano, ale mám jedinou starost, aby to na tebe nemělo negativní vliv. Ovšem i můj tchán a tchyně, kteří jsou obyčejní Pražáci a člověk by řekl, že na první místo budou stavět rodinu, řekli: Udělej to, je to potřeba. Takže jsem tady,“ vypráví.

    Bohuslav Svoboda s manželkou Pavlou

    Expresu Bohuslav Svoboda popsal i svůj běžný den. Má ho hodně nabitý, jelikož musí stihnout zkontrolovat kliniku a zároveň vést volební kampaň.

    „Ráno před sedmou odjíždím na kliniku, udělám ranní hlášení a nechám si předvést pacienty, kteří byli přivezeni přes noc. Když je potřeba je ošetřit, ošetřím je. Když se neoperuje, končím v devět, a když ano, jsou to takové dvě hodinky navíc. Pak v této době přicházejí rozhovory s novináři o všem možném nebo kontakt s voliči, podepisuji knížku a podobně. Musím se účastnit každý den tak jedné až dvou tiskových besed,“ vypráví lídr koalice Spolu.

    „A pak ještě mám rodinu, takže někdy musím vzít jedno dítě a jít s ním na fotbal nebo to druhé vyzvednout z lukostřelby. Můj den končí tím, že zhruba kolem osmé přijedu domů a zhruba do půlnoci pracuji na počítači, vyřizuji maily či zpracovávám materiály,“ dodává Svoboda, který si také jednou týdně najde čas na tenis.

    Bohuslav Svoboda je podle svých slov plný energie. Prahu chce vyléčit.

    Zeptali jsme se ho též na to, zda podle něj není limitující vysoký věk. Některé další kandidátky vedou výrazně mladší lídři.

    „Záleží to na úhlu pohledu. Podle mě naopak ty mladší limituje, že nemají takové zkušenosti a vědomosti jako já. Takže mi je jich líto, protože se budou muset k chápání politiky teprve propracovat. Ještě jim to bude pár let trvat,“ usmívá se politiky lišácky.

    Největším problémem podle něj sice v Praze tradičně je doprava, ale aktuálně ji zastínila především energetická krize.

    „Pevně věřím, že když se Pražané seznámí s tím, co vláda nachystala pro řešení krize, jak se to bude řešit, jak jsou zajištěny dodávky plynu, jak dokážeme vyrábět elektřinu a za jakou cenu, tato starost odpadne. Lidé si nebudou muset kupovat druhý svetr a budou se muset chovat normálně,“ vysvětluje Bohuslav Svoboda.

    Velice příhodně došlo během rozhovoru přímo za jeho zády málem ke srážce řidiče auta s řidičem elektrické koloběžky. Právě na sdílenou dopravu jsme se proto Svobody zeptali. Jak se ke strojům, které se běžně povalují všude v ulicích a prohánějí se na nich podnapilí turisté, staví?

    „Koloběžky jsou obrovský problém a bude nutné to řešit. Hlavně zahazování koloběžek kdekoliv, to je neskutečné, leží na kolejích, v cestě, zkrátka kde jim dojde proud nebo kde je to napadne. Nám se množí v nemocnici úrazy na koloběžce, lidé na tom jezdí po dvou, bez helmy, ty pády jsou stejné jako z kola nebo motorky. Poškození hlavové části je u toho člověka zásadní,“ míní Svoboda.

    „Nemám rád restrikce, protože svoboda člověka je něco, co bychom měli naopak hájit. Ale tohle se skutečně bude muset upravit. Musíme začít u toho, kdo ty koloběžky půjčuje, ten musí zajistit, aby se neválely po městě, zajistit si svoz, musí mít ve smlouvě ošetřeno, že zákazníci znají podmínky provozu na silnici. A my to samozřejmě musíme zajistit tak, že pokud budou ta pravidla porušovat, musí přijít postihy,“ dodává jeden z bardů pražské politiky.

    Co dalšího Bohuslav Svoboda Expresu řekl? Na celý rozhovor se podívejte ve videu!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:56 neděle 15. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      43
    • Super
      21
    • Haha
      5
    • Tvl
      5
    • Cože
      1
    • Sladký
      1
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...