Rasistické hřbitovy: Nezakrývají se pouze sochy, urážlivé jsou už i náhrobní kameny

Kam až může dojít současné šílenství ohledně reakcí na vývoj hnutí Black Lives Matter, zřejmě netuší vůbec nikdo. Obětí vandalů už nejsou pouze sochy, ale také náhrobní kameny, které podle některých obsahují nevhodná slova. Náhrobní kameny často končí přetažené pytli na odpadky a přelepené páskou.

Trnem v oku aktivistů jsou náhrobky na hřbitově v anglickém Brightonu. Rasistický text tam zakryli pytli na odpadky a vypomohli si i dřevěnými paletami. Důvod?

Náhrobní kameny patří zpěvákům G. H. Elliottovi a Alice Banfordové. Oba se proslavili svými blackface vystoupeními, což byla v minulosti oblíbená forma zábavy, kdy se bílí umělci maskovali a stylizovali do rolí černochů.

V Česku toto naposledy předváděli například soutěžící z pořadu Tvoje tvář má známý hlas.

Arciděkan v kostele sv. Markéty v Rottingdeanu už začal kontaktovat členy rodin ve snaze domluvit se na změně nápisů na náhrobních kamenech.

„Považuji nápis na těchto dvou náhrobcích za velmi urážlivý a jsem si jist, že drtivá většina lidí s tím bude souhlasit a bude chtít, aby se to změnilo,“ řekl pro BBC arciděkan Martin Lloyd Williams.

„V posledních několika měsících probíhají vyšetřování právních a jiných úvah týkajících se hledání řešení, v neposlední řadě snahy identifikovat a kontaktovat další příbuzné, kteří vlastní tyto náhrobní kameny,“ dodal.

Aktivisté ve Velké Británii začali cenzurovat také nápisy na hrobech.

BBC ve svém článku odmítla uvést konkrétní „závadná“ slova, kvůli nimž by mělo dojít k úpravě kamenů. Podle vedení hřbitova hroby zůstanou zakryté, dokud nedojde k vyřešení problému.

Tím je zřejmě myšleno slovo „coon“, které je možné vnímat jako hanlivé označení pro černocha. Umělecké jméno měl Elliott „Chocolate Coloured Coon“. Zbytek textu už nijak kontroverzní být nemůže, jelikož je na něm uvedeno pouze to, že odešel v klidu 19. listopadu roku 1962.

Odpůrci této přehnané politické korektnosti připomínají, že podobné zásahy na hřbitovech vedou pouze k znesvěcení památky těchto zesnulých, kteří teď mají náhrobky obalené pytli na odpadky.

Podobně dopadla i socha Winstona Churchilla, která v centru Londýna i nadále zůstává uzavřena v šedé bedně, což kritizuje i premiér Boris Johnson.

„Kam svět dospěl, když jeden z největších vůdců této země, možná ten úplně největší, musí být chráněn před hněvem davu?“ ptá se britský premiér.

Náhrobní kameny si za cíl svého hněvu a frustrace nevybrali jen podporovatelé hnutí Black Lives Matter, ale také jejich odpůrci.

V Bristolu útočníci poškodili náhrobek černocha, který byl zotročen v 18. století. Podle místních orgánů šlo o odvetný útok za svržení sochy obchodníka s otroky Edwarda Colstona.

„Teď se podívejte, co jste mě donutili udělat. Vraťte Colstonovu sochu zpět, jinak tady začne přituhovat,“ napsal zatím neznámý vandal přes náhrobní kámen.

„Ničí se válečné pomníky, demolují se sochy a já jen čekám, kam až to může dojít,“ řekl radní Mark Weston.

Stejně jako v případě předchozích náhrobních kamenů i tento skončil obalen černým pytlem a páskou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 pátek 23. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 125
  • 37
  • 36
  • 34
  • 27
  • 25