Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rasismus na druhou? Novinka od Googlu označí černošské podniky. Tady nerabujte!

    Všichni jsou si rovni a někteří rovnější. Google vytvořil novou službu ve vyhledávání. Nově si mohou černošští podnikatelé označit svůj podnik speciální ikonkou, která bude jasně říkat, že obchod či restauraci vlastní černoch. Novinka má pomoci černochům, kteří budou chtít podporovat jiné Afroameričany. Jiní funkci kritizují proto, že podle nich má sloužit k označení těch podniků, kterým by se mělo vyhnout rabování v rámci demonstrací hnutí Black Lives Matter.

    Společnost Google se minulý měsíc zavázala, že bude hledat způsoby, jak podpořit černošskou komunitu v rámci služeb na internetu. Americký technologický gigant teď došel k závěru, že je třeba v jeho mapách a vyhledávačích lépe označovat černošské majitele, pokud si to budou přát a požádají o to.

    Novinku symbolizuje nový odznak, který Google přidal do svých služeb. Jedná se o černé srdce na oranžovém pozadí se třemi pruhy. O tento odznak je možná požádat ověřeným e-mailem, případně telefonním číslem. Jak konkrétně společnost ověřuje, zda jsou žádající skutečně černoši, zatím není jasné.

    Funkce má pomoci černochům v jejich podnikání především poté, co stále více sílí snaha hnutí Black Lives Matter prosadit, aby černoši nakupovali v obchodech Afroameričanů a těm bělošským se vyhnuli obloukem.

    „Pandemie covidu-19 ničí ekonomiku a právě na černochy to dopadne nejtvrději. Průměrná nezaměstnanost v zemi je 13,3 procenta, kdežto u Afroameričanů je to 16,8 procenta, což je nejvíce za posledních deset let,“ říkají aktivisté, kteří 7. července vyzvali k bojkotu národní ekonomiky.

    „Nespokojme se jen se 7. červencem. Nedělejme z toho jednodenní událost. Pomáhejme černošské komunitě cíleně a dlouhodobě. Zkuste si někdy říct, že schválně nakoupíte v černošské firmě nebo si zajdete na jídlo do černošské restaurace,“ vzkázal aktivista Calvin Martyr, který vedl iniciativu #BlackoutDay2020.

    Že měla iniciativa dopad, potvrdil i samotný Google, který podle svých dat přiznal, že podniky vlastněné černochy zažívají v posledních měsících velký nárůst zájmu. Což potvrdila také firma Yelp, která uvedla, že mezi 25. květnem a 10. červencem bylo vyhledáno více než 2,5 milionu podniků ve vlastnictví černochů.

    Google přichází s hodně kontroverzní novinkou.

    Systém si podle Black Lives Matter zaslouží tvrdou ekonomickou ránu a novinka Googlu k tomu může jen dopomoci.

    Černošští majitelé nejsou ze strany Googlu prvním ústupkem přehnané politické korektnosti. V roce 2018 zavedla firma podobné značky pro firmy, jež vedou ženy, anebo označovala místa, která jsou „přátelská ke členům LGBTQ+ komunity“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:23 úterý 1. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      217
    • Tvl
      53
    • Haha
      45
    • Super
      29
    • Sladký
      29
    • Cože
      27
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...