Radikalizace je jako rakovina, útoků přibude, říká expert na bezpečnost

Stále častější individuální útoky teroristů znepokojují i ty, kteří se dosud cítili relativně v bezpečí. Slova bezpečnostního experta jim ale klidný spánek nepřinesou.

Vlna teroru po Francii a Bruselu dorazila do Německa. Sousední země zažila během necelého týdne už čtvrtý útok, pokaždé byl pachatelem muž původem z Blízkého východu.

Naposledy v neděli večer odmítnutý sedmadvacetiletý žadatel o azyl ze Sýrie odpálil v bavorském Ansbachu bombu a zranil 15 lidí. Mluvčí německého ministerstva vnitra Tobias Plate sdělil, že útočník měl být co nevidět deportován do Bulharska.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann v pondělí uvedl, že považuje za „velmi pravděpodobné, že se v Ansbachu odehrál skutečný islamistický sebevražedný útok“. A Islámský stát se později k činu přihlásil, když se nechal slyšet, že atentátník byl „jedním z jeho vojáků.“

Podobných útoků má být ještě hodně. „Neboť radikalizace muslimů už metastázuje a přerostlo to do neúnosné míry,“ řekl pro web Topky.sk slovenský bezpečnostní expert Juraj Zábojník.

„Někdo je za toto všechno zodpovědný. Odpovědný je ten, kdo vytvořil takový stav a obraz strachu svými nezodpovědnými rozhodnutími, opomenutím, neposloucháním odborníků z bezpečnostního prostředí a díváním se s otevřenými ústy na to, co se děje v nejvyšších orgánech státu - ať už v Bruselu, nebo v samotném Německu, jehož se to v tomto případě týká,“ dodal Zábojník.

Lidé v Německu se dnes ptají, proč byl mladý atentátník stále v zemi, když mu žádost o azyl byla zamítnuta už před rokem.

Problém je především v tom, že v praxi dochází k vracení neúspěšných žadatelů o azyl jen tehdy, když se uprchlík dopustí závažného trestného činu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 23. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 12
  • 12
  • 10
  • 10
  • 8