Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Žádná náhoda, byl to nálet,“ vzkazují svědci z Bejrútu a Trump. Izrael už se radši distancoval

    Mrtvých je už nejméně stovka, zraněných tisíce. Masivní výbuch v Bejrútu je národní tragédií už nyní. A to se očekává, že počet obětí bude během následujících dní růst. Otázkou je, co katastrofu zapříčinilo. Na první pohled se vše zdálo být nešťastnou náhodou, svědci i americký prezident Donald Trump ovšem mluví o náletu. Izrael, který má s Libanonem dlouholeté spory, už pro jistotu podíl na neštěstí odmítl a nabídl pomoc.

    „Je to katastrofa. Všude v ulicích je rozbité sklo a vidíte mnoho, opravdu mnoho zraněných lidí. Všechno mi to připomnělo poslední den občanské války v Bejrútu,“ popsal pro server Al Jazeera bývalý armádní generál Khaled Hamade.

    „Moje auto bylo tam dole a převalilo se. Myslím, že všechna ta zranění mi způsobilo sklo. Sklo mě rozřezalo,“ přidal svědectví muž, kterého reportéři potkali celého od krve.

    „Byl to velmi masivní výbuch, nikdy předtím jsem to neviděl. Prožil jsem občanskou válku v Libanonu, izraelskou invazi... Ale tohle je největší exploze, která se tu kdy stala,“ promluvil další z očitých svědků, docent na bejrútské univerzitě.

    Výbuch v Bejrútu byl tak obrovský, že jej měli šanci slyšet lidé vzdálení desítky kilometrů.

    Ze slov lidí, kteří ničivý výbuch 2700 tun zabaveného dusičnanu amonného zažili na vlastní kůži, mrazí. 

    Záchranné týmy intenzivně prohledávají trosky ulic, které smetla nejen exploze samotná, ale i následná mohutná tlaková vlna. Kvůli tomu už začal růst počet obětí.

    Část Bejrútu byla srovnána se zemí.

    Kromě toho také vláda pátrá po příčině výbuchu. Od počátku se sice mluvilo o nešťastné náhodě, jenže s tím nesouhlasí další očití svědkové.

    „Celý dům se třásl a ten zvuk byl ohlušující. Pak bylo chvíli úplné ticho. Asi minutu předtím jsem ovšem slyšela zvuk válečného letadla, bombardéru. (...) Slyšela jsem jej, dokonce jsem slyšela i lidi v domě přes ulici bavit se tom, že je to zvuk bombardéru a že to bude asi nálet. Dobře ten zvuk znám, pamatuji si jej z minulosti. Z náletů,“ řekla pro iDNES.cz a MF DNES Libanonka Diala Sleymanová, která žije asi sedm kilometrů od místa nehody.

    Zraněny jsou stovky lidí.

    O tom, že výbuch nebyl jen nešťastnou náhodou, promluvil i americký prezident Donald Trump.

    „Setkal jsem se s některými našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba,“ nechal se slyšet s tím, že šlo zřejmě o strašlivý útok.

    Pokud by se skutečně jednalo o nálet, otázkou je, kdo by byl pachatelem. Podezření padlo na Izrael, který v minulosti Libanon okupoval, dvakrát s ním vedl válku a například minulý rok odpálil na základně Hizballáhu v Bejrútu dva drony.

    Izraelci proto rychle zareagovali a jakýkoliv podíl na útoku důrazně odmítli.

    „Izrael se spojil s Libanonem skrze kanály mezinárodní bezpečnosti a diplomacie a nabídl libanonské vládě zdravotnickou a humanitární pomoc,“ stojí v prohlášení sepsaném izraelskými ministry obrany a zahraničí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:06 čtvrtek 3. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      50
    • Trapas
      32
    • Super
      29
    • Haha
      28
    • Cože
      26
    • Sladký
      26
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz