Koukalová & Konečný: Prázdnota Danuše Nerudové. Za vaši důvěru si chce koupit kariéru

Danuše Nerudová (44) se rozhodla kandidovat za STAN do europarlamentu, jak jistě víte, a uvedla to na svém Twitteru v prohlášení, které víc než cokoliv dokazuje, jak na tom dnešní marketingové projekty převlečené za politiky vlastně jsou. Její status vypadá jako motivační dopis absolventa soukromého institutu, který hledá svou první práci v nějaké firmě a nechal ho napsat umělou inteligencí. A my si ho rozebereme větu po větě, jelikož jeden z uživatelů pod to napsal „Prázdnuše“ a přesně to vystihl.

Kdo pořád mluví o změnách a o reformách, mluví o nich proto, aby ukázal na pěti odstavcích, že ani na jednoho z toho ve skutečnosti nemá. Předkládá jen mesiášství bez programu a fiktivní idealistický svět, co všechno bude moderní a inovativní a pak nejde ani vysadit strom, protože zjistí, že je tam dlažba. Svět, kde mají všichni rovné příležitosti je prostě utopie. Nerudová cíli touto utopií na mladé lidi právě s těmito představami, které si hýčkají, než přijde jistá životní moudrost způsobená neúspěchy, pády a podrazy. Mladí lidé nyní činí největší procento nezaměstnaných a všechen jejich úspěch bude jen na nich samotných, je proto strašně důležité, aby uměli rozklíčovat, když si někdo chce za jejich důvěru koupit kariéru přesně tak, jak to Nerudová dělá, a nakecává jim bludy o lepším světě. Realita je taková, že abyste se měli dobře, musí být lepší než deset dalších, žádná jiná ani rovná šance není.

Pojďte si spolu s námi její generátor náhodných hesel, díky nimž chce sedět za půl míče měsíčně v evropské trafice, rozebrat. Celý její post najdete ZDE, my ho rozkouskujeme a rozšifrujeme. Její věty budou zvýrazněny tučně, běžným písmem pak náš dílčí komentář.

Společně jsme vyvolali nevídanou vlnu nadšení a ve druhém kole jsme bezprecedentní podporou dosáhli, že Andrej Babiš nebyl zvolen prezidentem.

Hned v úvodu je třeba pochlubit se cizím peřím, Andrej Babiš nebyl zvolen, protože byl zvolen Petr Pavel a s Nerudovou to nemá nic společného, ta se nedostala do druhého kola. Ta vlna nadšení byla, pokud si dobře pamatujeme, jen predikcí 21 procent, kdy ve skutečnosti to bylo 13. Jednalo se tak o vlnu falešného marketingu a Nerudová nikdy takovou sílu neměla.

Populisté se ale nevzdávají a chtějí si opět podmanit naši zemi za každou cenu.

Je třeba vždy vyvolat nějakou paniku, protože jinak byste logicky neměli pocit, že někoho MUSÍTE volit. My tu máme krásnou vládu, krásného prezidenta a krásný senát, ale přesto všechno ještě potřebujeme Danuši Nerudovu, jinak Česko shoří a nezabrání tomu ani zcela jednolité tři pilíře státu. Za humny čekají hordy populistů, kteří chtějí uchvátit naši zemi, ale Danuše ji spolu s armádou mladých hlasů ubrání.

Kvůli našim dětem jim to nesmíme dovolit.

Vaše děti a cizí děti jsou všem voličům jedno. „Kvůli dětem“ je jedno z nejhloupějších hesel, jelikož nikdo nevolí pro nějaké děti, lidé volí pro to, co jim strana přinese okamžitě a jaké z toho budou výhody. Kdo se odkazuje na děti, nemá program, to je ultimátní zásada. Už při prezidentské volbě se Danuše tvářila skoro jako matka všech dětí, ale pak jí samozřejmě tyto hlasy dětí chyběly.

My jsme součástí Evropy a její úspěch je i naším úspěchem.

Jsme součástí Evropy už po staletí, první jako by Evropskou unii vedl už Karel IV. No nic, jdeme dál.

Vždy jsem hájila naše západní a proevropské směřování a demokratické hodnoty, bránila jsem naději na lepší a spravedlivější budoucnost pro každého, a upozorňovala na populisty, kteří se ji našim dětem snaží ukrást.

Další pohádková story o nějaké ukradené zemi, vůbec netušíme, kdo a kam ji odnesl v tašce, možná ji odnesl Rath v krabicích od vína. Někdo naši zemi pořád někam odnáší nebo posouvá, a přestože stojí pevně na místě a statečně vzdoruje Němcům či Sovětům, tak neustále s ní něco není v pořádku a jediná Danuše to umí zastavit.

Vím, že nás čeká hodně práce, několik náročných výzev a těžkých zkoušek, ale vaše kreativita, šikovnost i touha po změně mi dávají naději, že to společně zvládneme.

Slovo „společně“ je vyvolávání ducha kolektivní viny, ale jediná ona má prý klíč od Bruselu. Kdo to jako má zvládnout? My to budeme dělat zadarmo a ona za to bude brát půl mega s náhradami? My chodíme do práce, my nic v EU zvládat nepotřebujeme, protože my tam nesedíme. Mimochodem, jediná touha po změně v EU by byla z ní vystoupit, setrvání v ní žádná změna není, když už tam dvacet let jsme.

Evropská unie není ideální.

Ideální není obzvlášť její slohovka.

Je ale na čase přestat jen odmítat věci co nechceme, a jasně a nahlas říct, jako Evropskou unii chceme.

My ale nic neodmítáme, my právě že všechno jenom přijímáme a Babiš je dokonce obviňován Fialou, že sem dotáhl Green Deal, tak co neodmítáme? Je naopak správně začít taky něco odmítat, když už Rakušan podepsal, že budeme cálovat za migranty. Jsme v unii už dvacet let, Topolánek aspoň vyjednával Nordstream, Babiš jádro, ale tahle dáma zatím „vyjednala“ jen největší počet falešných diplomek. Evropská unie nefunguje tak, že někdo řekne, že něco nechce, to snad všichni víme, Maďarsko „taky něco nechtělo“ a teď je v blokaci. Žádný malý stát tam neprosadí svou vizi a kdo vám tvrdí, že něco změní, tak prostě lže.

Společně přispět k rozvoji Evropy novými myšlenkami, které budou respektovat potřeby a zájmy všech našich občanů.

Zase je tady slovo „společně“. Za kolik? A jaké jsou ty myšlenky, mohli bychom je vidět? Protože tady v tom elaborátu nejsou.

Mám jasnou vizi, jakou Evropskou unii a naši zemi chci.

Už to není „společně“, už je to „já chci“. Vy jste jí společně dali hlasy, ale plat už si beru jenom já. Vizi stále nikde nevidíme.

Chci zemi, kde zvládneme velké výzvy, ať už jde o smysluplné zvládnutí klimatické změny, reformu vzdělávacího systému či přeměnu naší země v moderní ekonomiku, která bude stát na inovacích, moderních technologiích a dá šanci uspět českým firmám, podnikatelům i zaměstnancům.

Jasně, klima, takže grantová zašívárna. Pak tu máme starou dobrou reformu něčeho, co reformovat nelze, ale vždycky to zní skvěle. Moderní ekonomika je taky super, my totiž máme nějakou starou ekonomiku ze století páry, mimochodem ekonomiku v kapitalismu určují firmy, ne nějaká paní z křesla. Že start-upy dobývají svět, to Danuši asi minulo. Jak to tak čteme, pochopili jsme, že v jejích očích nejsme střední Evropa, ale Albánie.

Chci zemi, která pochopí a využije výhody členství v Evropské unii naplno.

To je vstupní žádost pro Ukrajinu a Moldávii? Šílené je, že ekonomka o nás smýšlí jak o nějaké říši z bažiny.

Zároveň je na čase otevřít EU i mladým lidem.

Protože Evropská unie do té doby, než Danuše podala přihlášku, byla kompletně zavřená, a vůbec jí nevadí, že do EU míří tradičně nejvíce mladí lidé.

Teď se obracím speciálně na vás. Vy jste naší nadějí a já chci pomoci dostat váš hlas do Evropy.

Pokud to Danuše myslí vážně, postoupí jako žena ve středním věku svoje místo někomu, komu je 21 let.

Otevřít ji novým nápadům, vaší energii i tématům. Záleží mi na vás a jste mi velkou inspirací. Přeji si, abyste Evropu vnímali jako šanci ke splnění vašich snů.

Vy to oddřete za ni, jak to tak vypadá. Vaše sny si můžete splnit tak, že budete chodit do práce a budete mít peníze pro sebe.

Posledních několik týdnů jsem intenzivně vyjednávala se zástupci více politických stran s jediným cílem - najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy, lepší život všech bez rozdílu a rovné šance pro každého bez ohledu na to, kým je, odkud pochází, koho miluje či v co věří.

Chodila na večírky, co si tak vybavujeme, a hledala partnera, se kterým bude bojovat za věci, které jsou v EU už dvacet let, co tam jsme, pořád stejné. Když někdo věří v nacismus, má tedy stejnou šanci jako ostatní?

Dnes vám mohu sdělit, že jsem se rozhodla ucházet o pozici lídryně hnutí STAN ve volbách do Evropského parlamentu.

Gratulujeme.

S hnutím STAN máme společnou celou řadu témat - od ochrany přírody přes podporu venkova až po rovná práva pro všechny. Hnutí staví na důležitém kontaktu politiků s realitou života lidí v regionech a nabízí odborníky, kteří se nebojí tvrdé práce.

Viděli jsme příklad tvrdé práce Jana Farského, který si nechal zaplatit čtyřletou práci od občanů a chtěl si odjet na školní výlet do Oregonu. Až na nátlak vzteklé veřejnosti se nerad, velmi nerad vzdal svého mandátu. V normální práci se mu evidentně nelíbí, protože už chce zase dobře placenou trafiku, hnutí je zatížené kauzami dotací od mafie a každý třetí od nich vyletěl, protože má průšvih.

Jejich proevropská politika navíc stojí na hodnotách, které mi jsou blízké. Stejně jako já vnímají Evropskou unii jako nejúspěšnější společný projekt na našem kontinentu od druhé světové války, zároveň si ale uvědomují, že Evropská unie a její instituce potřebují reformy.

Nejúspěšnější projekt má být Česká republika! A jaké jsou to reformy? Co to je? Řekněte něco už konečně, Danuše!

Věřím, že společně připravíme evropský program, který posune naši zemi a Unii dopředu.

Já ho připravit neumím, tak ať mi ho někdo napíše.

Děkuji za vaši podporu a těším se na společnou cestu.

Děkuje za vámi zařízenou kariéru a těší se na svoji výplatu. Ani jednou v této slohovce nenapsala Česko, protože ji naše země ve skutečnosti vůbec nezajímá.

Jediná kvalifikace je, že je žena

Poté, co ohlásila svoji kandidaturu, dala rozhovor pro MF DNES novinářům Evě Pospíšilové a a Jiřímu Vachtlovi, ten najdete také na serveru iDNES.cz a i z něj jsme si vybrali a okomentovali její plané odpovědi.

Otázka: Za rok budete na evropské kandidátce hnutí STAN a osobnosti pro Evropu. Proč jste se nakonec rozhodla pro ně, a ne pro TOP 09, s níž jste také jednala?

Odpověď: Vyjednávání trvala velmi dlouho, protože mi šlo primárně o to, abych se nezpronevěřila programu, který jsem zastávala v prezidentských volbách. Z rozhovorů se nakonec ukázalo, že STAN je o trochu liberálnější než TOP 09. Takže kvůli tématům, která jsem zastávala, jsem se rozhodla pro ně.

Realita: TOP 09 ji nechtěla pustit nahoru, to je celý problém, nemůže si dovolit další prohru, jelikož by skončila definitivně. STAN má problémy s lidmi a jeden bílý kůň by se hodil.

Otázka: A nehrálo v tom roli i to, že STAN bude podle koaliční dohody za rok vybírat příštího českého eurokomisaře? A o vás se mluví jako o jedné z favoritek…

Odpověď. Žádnou oficiální nabídku jsem zatím nedostala. Bude důležité, jak volby vůbec dopadnou. Složení Evropské komise se řeší až po nich.

Realita: Je to hlavní lákadlo STAN, jak ji dostat na svoji kandidátku, v čemž se shodují i politologové s tím, že jako žena má v dnešní genderové politice nejvyšší šanci stát se eurokomisařkou. Po neúspěšné prezidentské volbě by být jen europoslancem byla malá útěcha. Je to ještě horší než být v klubu Drahošů a dalších odložených kandidátů v senátu.

Otázka: Ale lákalo by vás to být eurokomisařkou, ne?

Odpověď: Nezastírám, že kdybych takovou nabídku dostala, tak bych se jí vážně zabývala. Bylo by mi ctí za Česko na této pozici pracovat. Myslím, že mohu nabídnout silné ekonomické či rozpočtové portfolio. V roli experta jsem pro komisi už v minulosti pracovala. Částečně jsem se třeba také podílela na přípravě nových pravidel pro sestavování evropského rozpočtu.

Realita: Samozřejmě že to chce. Ideová myšlenka EU jejímu zvolení nahrává a ona to ví. Nic víc k tomu není potřeba, což jsme se přesvědčili, když byla Fialovým poradcem pro konsolidační balíček, který většina ekonomů včetně Kalouska považuje za paskvil v rozpočtové politice.

Otázka: Po prohraných prezidentských volbách jste uvažovala o založení vlastní domácí politické strany. Proč ze záměru nakonec sešlo?

Odpověď: Protože pro tu stranu v danou chvíli nevidím na politickém spektru prostor. Vedlo by to jen ke zbytečnému tříštění sil. Neznamená to ale, že prostor nevznikne třeba někdy v příštím roce.

Realita: Manžel na vlastní stranu nesehnal peníze, po prohrané volbě se od ní sponzoři odvrátili.

Otázka: A proč kandidujete do Bruselu, když vás láká i domácí politika?

Odpověď: Domnívám se, že eurovolby jsou velmi důležité. Česko musí přestat být v roli dítěte, kterému se pořád něco nelíbí. Musíme přijít s jasnou vizí toho, jak by EU měla vypadat. Je to téma mladých, které jsem bytostně reprezentovala v prezidentské volbě, a proto si myslím, že mohu přenášet evropská témata do Česka. Byla bych ráda, abychom se doma bavili o tom, jaká by EU podle nás mohla a měla být. Protože EU jsme my, nejsou to oni v Bruselu. Unie bude taková, jakou si ji uděláme.

Realita: Poprvé říká slovo Česko a hned nás staví do role nějakého fakana. Těšíme se na to, až tu vizi, kterou nám stále ještě neřekla, sdělí Scholzovi nebo Macronovi, ale garantujeme vám, že do voleb se žádnou její vizi nedozvíme. Přenášet evropská témata do Česka dělá europoslanec, ne eurokomisař, a toto přenášení témat tady máme například v podobě Euro 7 a blížícího se krachu evropského automotive průmyslu. Danuše by byla ráda, kdybychom se doma bavili o tom, jaká by podle nás měla EU být, ale my se o tom bavíme dost nahlas už posledních deset let a nejsme nic jiného než euroskeptici, fašisti, extremisti, vystupovači, rusofilové a dezoláti, takže když Danuše evidentně nevnímá, o čem se baví lidé na sockách, tak ať se o EU baví s manželem doma u polívky a nás do toho netahá, to se může bavit dál, k tomu nemusí sedět v Bruselu. „Protože EU jsme my, nejsou to oni v Bruselu,“ říká Danuše a asi nám něco uteklo a EU je v Londýně, to je věta, kterou by řekl Tomio Okamura. „Unie bude taková, jakou si ji uděláme,“ pokračuje. Nebude, bude vždy taková, jakou si ji udělá Francie a Německo. Přestaňte dělat z lidí blbce jen kvůli pár hlasům, je to nesoudné.

Otázka: Nevadí vám, že hnutí STAN je spojováno s řadou kauz včetně známého Dozimetru a že kandidatura za něj může v očích veřejnosti poškodit jméno? Věříte, že je vše vyřešené?

Odpověď: S vedením hnutí jsem na toto téma hovořila. Každá strana, která je na scéně, za dobu svého působení měla nějaké kauzy. Myslím, že STAN v této věci postupoval tak, jak měl. Jednoho člena (Hlubuček) vyloučil, pan ministr Gazdík se vzdal křesla při prvních pochybnostech. Byla jsem ujištěna o tom, že hnutí přijalo určité vnitřní regule a postupy, aby se to v budoucnu už nemohlo opakovat. Samotná kauza Dozimetr jistě vyřešená není. Probíhá policejní vyšetřování. Ale hnutí přijalo taková opatření, aby podobným excesům v budoucnu zabránilo.

Realita: Už vidíme Rakušana, jak jí coby mimostraníkovi říká, že ve straně bude všechno přesně tak, jak chce ona.

Otázka: Čím vlastně budete chtít v kampani oslovit voliče?

Odpověď: Volební program budeme s Janem Farským (jedničkou za STAN) teprve tvořit. Mám ale věci, ve kterých nechci ustupovat. Ať už je to téma změny klimatu a s tím související Green Deal, a že je třeba ho formovat tak, aby se výrazně nedotkl sociálně slabých vrstev. Určitě budeme také diskutovat o tom, co se EU v poslední době nepovedlo. Třeba Euro 7, kde má Česko stále možnost říci, jak by to mělo vypadat a že možná nebylo vůbec potřeba. Ale jsou tu i další ekonomické věci, třeba koordinace zdaňování v oblasti korporací či digitálního byznysu. Prostě všechna témata, která jsem akcentovala v prezidentské volbě.

Realita: Čili témata, se kterými neuspěla, za Euro 7 ji ale chválíme, a s nimiž cílí na velká města, nikoliv vesnice. Přiznává, že nemá program a Farský jí ho napíše.

Kam dál s Danuší, když se nedostane? Tohle je pro ni jediná možnost, do školství zpět nemůže, ale co Nerudová vlastně umí k této pozici? Politiku nikdy nedělala, exekutivu nikdy nedělala, nikdy ani za nic nezodpovídala a jen byla jen v nějakém týmu pro covid nebo rozpočet bez odpovědnosti. Během své kampaně cílila na to, že je žena, a jak to vypadá, je to také jediná její kvalifikace. Za dobu svých eurovýstupů nepřišla s jedinou konkrétní myšlenkou, návrhem, vymezením nebo jasně řečeným programem. Ale být žena a neúspěšný kandidát na prezidenta by nemělo být kvalifikací nikdy na nic.

A to ani v Evropské unii. Nebo hlavně ne tam. Pokud se nechce dočkat nějakých „reforem“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 26. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

  • 135
  • 14
  • 13
  • 10
  • 9
  • 7