Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rodina skrývala parašutisty, jediný syn unikl smrti. Dokument odhaluje zapomenuté hrdiny odboje

    Oldřicha Vosmíka mělo gestapo popravit za to, že jeho rodina pomáhala parašutistům. Dokumentarista Oliver Malina zjistil, že to není pravda. | foto: Příběhy vlastenců, Oliver Malina

    Přesně osmdesát let uběhne v pátek od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Hrdinný čin parašutistů připomene městská část Praha 8 v osudové zatáčce v Libni nabitým dvoudenním programem, který odstartuje rekonstrukce atentátu či přelet letounu legionáře Karla Kutlvašra. Vyvrcholením pak bude dokument režiséra Olivera Maliny s názvem Příběhy vlastenců. Ten mapuje nejen úspěšnou operaci československého odboje, ale také osudy těch, kteří parašutistům pomáhali. Při jeho natáčení objevil řadu zapomenutých příběhů, třeba ten o jediném přeživším z řeznické rodiny Vosmíkových, která Kubišovi, Gabčíkovi a spol. pomáhala.

    Oliver Malina má na kontě například dokument „Až na dno Orlíku“, který byl nejednou zmiňován v posledních měsících, kdy zažilo obří boom téma devadesátých let a orlických vrahů. Rozhovor o dokumentu, při jehož natáčení se potkal i s Ludvíkem Černým, si přečtěte v následujícím odkaze.

    V posledních letech se Malina věnuje hlavně válečné tematice. A vrcholem jeho sbírky se teď stane dokument „Příběhy vlastenců“, který mapuje osudy českých odbojářů. 

    Známých, ale i těch méně známých. 

    „Pořád je co objevovat, je to až neuvěřitelné. Film je průřezem celého odboje, aby tam nebyl jen Anthropoid a Heydrich. Je tam třeba i příběh Antonína Kaliny z Třebíče, který ještě s novinářem Jiřím Žáčkem zachránil v Buchenwaldu přes 900 dětí, které tam byly transportovány z jiných lágrů. To je málo známý příběh, přitom zachránil ještě více dětí než Nicholas Winton,“ popisuje Oliver Malina pro Expres.cz.

    „Také z Buchenwaldu zachránil pražského primátora Petra Zenkla, který byl velkým odpůrcem mnichovské dohody. A přitom nemusel. Kalina byl komunista a Zenkl pravicový politik. Takové věci se ale pochopitelně v koncentračním táboře smývaly,“ dodává. 

    Bývalý pražský primátor Petr Zenkl

    Hrdiny jeho dokumentu jsou kromě dalšího i Češi, kteří pomáhali parašutistům poté, co provedli atentát na Heydricha. V některých případech to byly celé rodiny, kdo riskoval život.

    „Velkou perličkou filmu je rodina Vosmíkových. To byla řeznická rodina, která po celou dobu pomáhala operaci Anthropoid, zásobovala parašutisty jídlem. Na baráku, kde žili, je pamětní cedule, že tam nacisté poté, co na ně přišli, vyvraždili celou rodinu. To ale není tak úplně pravda,“ snaží se navnadit režisér Malina. A jedním dechem prozrazuje další prakticky neznámý příběh válečných dějin. 

    „Pořád mě v hospodě v uvozovkách otravoval takový chlápek. Říkal: Hele, moje teta chodila s malým Oldřichem Vosmíkem do školy. Já na to, že to nějaká blbost, že nacisté vyvraždili celou rodinu, neví se, že by někdo přežil. On na to: Teta ale tvrdí, že má fotky! Já to pak všude hledal v různých dobových zdrojích, ale nedohledal jsem to,“ pokračuje režisér.

    S neúspěchem v pátrání se ale nehodlal smířit. A tak chlapíka z hospody přesvědčil, aby ho za tetou vzal.

    „Teta nás přivítala a říká: Dobrý den, tohle jsou ty fotky, tady je Oldřich Vosmík a tohle jsem já. Bylo to skutečně po válce, třeba rok 1947 nebo 1948. Pak mi na kameru vyprávěla, že máma Oldřicha Vosmíka byla z jižních Čech a zřejmě když dostala informaci, že po nich jde gestapo, Oldřicha odvezla k příbuzným. Bylo to neuvěřitelné štěstí. Gestapo se o něm nedozvědělo, jinak by skončil v koncentračním táboře,“ vypráví Oliver Malina.

    Paní Jiřina Hanzlová chodila s Oldřichem Vosmíkem do školy. Promluvila o tom v dokumentu Příběhy vlastenců.

    Záběry s paní Hanzlovou, dnes dámou v úctyhodném věku, která se s chlapcem z odbojářské rodiny znala, uvidí i diváci.

    „Paní Hanzlová říkala, že měl Oldřich Vosmík celoživotní trauma, bylo to na něm vidět. Ale nikdy o tom, že mu vyvraždili celou rodinu, prý nemluvil. Později jel s Červeným křížem na zájezd do zahraničí, touto cestou se dostal do Norska a zůstal tam. Nakonec tam zahynul už jako dospělý při autonehodě,“ říká Malina.

    Jednou z hlavních postav dokumentu Příběhy vlastenců je ale jiné dítě z rodiny odbojářů. A to Jindřiška Nováková, která se stala nejmladší obětí nacistů v koncentračním táboře Mauthausen. 

    „Jindřiška Nováková, rodačka z Podmokel, je hlavní message filmu. Kubiš poté, co hodil bombu na Heydricha a ujížděl Libní, odložil kolo a šel k Novákovým do bytu, kde ho Jindřiščina máma ošetřila. Dívku pak pro to jeho kolo poslala,“ shrnuje Malina známý příběh.

    „Objevil jsem tu ve škole Bohumila Hrabala dívenku, se kterou jsem sehrál scénu, kdy jejich učitel přednáší o období heydrichiády. Udělal jsem reminiscenci, kdy se stejná dívka vžívá do příběhu Jindřišky Novákové. Je to polohraná scéna, změní se v Jindřišku a jde pro Kubišovo kolo. Stejně tak tam máme scénu z nádraží Bubny, odkud vyrazily první transporty do Terezína. Tam lidé poprvé zakusili, co to je nacismus. Co je to zlo v plné podobě,“ popisuje režisér.

    Oliver Malina u pomníku Jindřišky Novákové

    Promítání jeho dokumentu bude vrcholem dvoudenní akce, která má hrdinný čin našeho odboje připomenout. 

    Jedním z pořadatelů je Michal Švarc, zastupitel za hnutí Patrioti pro Prahu 8. Podle něj bude akce velkolepá, dorazí na ni zástupci nejen české vlády včetně premiéra Fialy, ale i politici například z Británie, která byla dočasným domovem naší exilové vlády během okupace. 

    Nad Libní dokonce slavnostně proletí letoun Hurricane, ve kterém létal generál Karel Kutlvašr, či vojenské vrtulníky Mi-24. Na programu je i přehlídka vojáků a civilistů v dobovém oblečení, vystoupení skotských dudáků či ve večerních hodinách koncert kapely Taxmeni.

    Michalu Švarcovi jakožto patriotovi z „osmičky“ na tématu operace Anthropoid záleží. Byl ostatně jedním z autorů myšlenky udělat z 27. května „Den národního vzdoru“, který letos budeme slavit poprvé.

    „Před rokem jsem seděl v hospodě se starostou a říkám mu: Neměl by ten den být významným dnem České republiky? On na to odpověděl, že to bude těžké prosadit. Ale pustili jsme se do toho a napotřetí se to díky senátorovi Jiřímu Oberfalzerovi (ODS) podařilo. Na to, že to byla hospodská myšlenka, to byl super počin,“ říká pro Expres.cz se smíchem.

    Na kompletní program, živý přenos či další informace k velkolepé oslavě 27. května se podívejte ZDE!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 2:56 sobota 24. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      6
    • Tvl
      6
    • Super
      5
    • Haha
      4
    • Cože
      2
    • Sladký
      2