Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Smutný osud romské běžkyně Annamárie: Potratila, školu a práci nemá. V osadě řádí žloutenka

    Slovenskou běžkyni obdaroval sportovním vybavením prezident Andrej Kiska. | foto: Profimedia.cz

    V roce 2018 okouzlila celé Slovensko i Česko, když ovládla lokální závody v běhu. Zatímco soupeřky měly precizní vybavení, chudá romská holčička Annamária Horváthová se jim postavila ve starém tričku, obřích kraťasech a především v balerínách bez ponožek. Ještě v roce 2021 ovládla mistrovství dorostenců a zaběhla suverénně první místo na trati dlouhé 1500 metrů. Velký sportovní příběh ale skončil tak rychle, jako začal. A bohužel vůbec ne dobře, holčička žije přímo v hrozivých podmínkách.

    Kdyby Annamária chtěla, kdoví, možná už dnes pokukuje po pařížské olympiádě, která se bude konat za rok.

    Talent dostala od boha, na kvalitní vybavení včetně opravdových běžeckých bot se jí skládali dobrosrdeční lidé z celého Slovenska i Česka. Takto velký měl příběh malé teenagerky ohlas.

    Jenže Annamária hodila všechno za hlavu. Nedlouho poté, co ovládla slovenské mistrovství, otěhotněla. Bylo jí teprve šestnáct let, o rok starší partner Sebastián ze stejné osady už byl v té době dokonce dvojnásobným otcem.

    Právě ve věku, kdy se láme chleba a je potřeba si vyběhat místo mezi profesionály, Annamária sportovat nesměla. Těhotenství bylo rizikové a také opředené nejrůznějšími spekulacemi. Otec dítěte dívenku opustil, ona se měla rozhodnout pro potrat, poté si to zase rozmyslet, nakonec stejně o dítě přišla.

    Jak zjistil slovenský web Nový čas, dnes Annamária stále žije se svými sedmi sourozenci a matkou v osadě Budulov v Moldavě nad Bodvou. Jak správně tušíte, není to zrovna ráj na zemi. Aktuálně tam řádí epidemie žloutenky.

    „S běháním jsem musela skončit, protože jsem otěhotněla a následně bohužel i potratila. Ale stále mě to baví a ve volném čase si chodím zaběhat,“ řekla slovenským reportérům Annamária.

    Annamária v akci. Dorostenecké mistrovství Slovenska ovládla.

    Přestože jí je aktuálně sedmnáct let a brzy bude plnoletá, nemá o budoucnosti pražádnou představu. Už vůbec ne o tom, jak a čím se bude živit.

    „Přemýšlím i o tom, že bych se někde nechala zaměstnat, ale příležitostí není moc. V první řadě bych musela dokončit školu,“ krčí rameny dívka.

    Každý se pochopitelně diví, proč se Annamária nepokusí oživit svůj talent a věnovat se běhání. Ostatně se svým až filmovým životním příběhem by o sponzory neměla nouzi. A už vůbec to nechápe její někdejší trenér Norbert Pecze.

    „Dveře k nám má otevřené. Ještě i potom, co potratila, jsem ji dvakrát oslovil, ale neúspěšně. Jednou se dokonce objevila na tréninku, ale potom se po ní slehla zem a teď už jsem ji dlouho neviděl,“ krčí rameny trenér.

    Snímek z roku 2018. Annamária Horváthová uchvátila Slovensko, v balerínách to na běžecké dráze natírala soupeřkám.

    Také si uvědomuje, že dva roky bez tréninku jsou zvláště v dorosteneckém období velké manko. Dohnat by ho Annamária mohla, musela by ale opravdu chtít a věnovat se sportu naplno. Prostředí k tomu má, Pecze jí už v minulosti dopřával veškerý servis, chodil za ní do osady, jeho manželka dokonce nadějné běžkyni prala a nakupovala.

    „Ví, kde žiji a učím. Pokud má zájem přijít, může kdykoliv. Důležité je, aby dokázala, že na to stále má, a může se vrátit a dosahovat takových výsledků jako předtím,“ uzavírá trenér, podle něhož dívku negativně ovlivnilo okolí v čele s expartnerem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:16 pátek 8. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      54
    • Tvl
      14
    • Trapas
      11
    • Super
      9
    • Sladký
      9
    • Cože
      3