Andrej Babiš o novém stavebním zákonu: Chceme, aby lidé měli stavbu domu ve svých rukou

Premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že v Poslanecké sněmovně projde nový stavební zákon, který by měl díky digitalizaci zrychlit stavební povolení, na něž se čeká i několik let. Nechce, aby lidé museli cestovat po úřadech, trávit tam hodiny, škemrat, aby se mohli posunout ve stavbě vysněného domu. Rád by, aby to měly rodiny ve svých rukou a mohly co nejdříve bydlet. Co vše o tom hlava vlády řekla?

„Ve středu 5. května je čtení nejdůležitějšího zákona, který bude, doufejme, schválen ještě za naší éry. A to je stavební zákon,“ začal premiér Andrej Babiš promlouvat k voličům ve svém novém videu na Facebooku.

Opozice mu ale prý neustále hází klacky pod nohy. Přitom on chce jen občanům ulehčit cestu k postavení vysněné nemovitosti.

„Bez něj přicházíme o miliardy korun. Získat stavební povolení je dnes nadlidský úkol, takže to musíme změnit. Přece nejde o to, kdo za to bude mít zásluhy. Potřebujeme se z krize proinvestovat. Dojednal jsem v Bruselu u kolegů spoustu peněz, 978 miliard, proto potřebujeme stavět, nikoliv shánět jen razítka,“ povídal dál předseda vlády.

Chce, aby lidé měli stavbu vysněného domu ve svých rukou. A obec jim vycházela co nejdříve vstříc. 

„V rámci nového stavebního zákona jsme vyšli obcím vstříc a prodloužili termíny územních plánů, které měly skončit příští rok. Absolutně nepochopitelná je pro mě pozice Pirátské strany, která má v Praze primátora Hřiba, který moc neinvestuje. S novým stavebním zákonem bude mít i Praha jako většina dalších měst čas až do roku 2025,“ dodal Babiš.

Andrej Babiš

Premiér doufá, že opozice nakonec dostane rozum a podpoří nový zákon, který by měl zkrátit nesmyslnou byrokracii a lidem umožnil co nejdříve stavět, aby nemuseli na nový domov čekat dlouhou dobu, jako tomu bylo doposud. 

„Vše se bude dělat elektronicky. Žadatel bude moci sledovat, jak se jeho povolení hýbe. Nebude muset nesmyslně chodit po úřadech po razítkách a škemrat o ně,“ uzavřel vyprávění. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:20 pondělí 30. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 165
  • 15
  • 13
  • 9
  • 7
  • 7