Hlášení Andreje Babiše: Moc na vás myslím a držím vám palce

Andrej Babiš | foto: Expres.cz

Čau lidi, vzpomínám na tenhle týden, a i když se nám povedla v Bruselu velká věc, je mi to tak trochu jedno. Je mi smutno. Ostrava. Sedm mrtvých. Včetně táty, který vlastním tělem bránil svou dvanáctiletou dceru. Včetně paní na invalidním vozíku. Je to strašné.

Byl jsem na místě, chtěl zapálit svíčku, ale policie místo uzavřela. Zrušil jsem okamžitě cestu do Estonska. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se vrátil z mise v Rijádu do Česka. V ostravské nemocnici okamžitě zasedl krizový štáb.

Celý den pracovaly na místě týmy psychologů, které se postaraly asi o 200 lidí. Rychlá psychologická pomoc může zabránit tomu, aby se v člověku rozvinulo celoživotní trauma. A nešlo jen o pacienty v čekárně a přilehlých místnostech, kteří byli svědky té hrůzy, ale i o lidi, co v nemocnici pracují.

Máme na to něco, čemu říkáme Systém psychosociální intervenční služby (SPIS), v rámci něj pracují „interventi“, kteří pomáhají zasaženým lidem a rodinám, a „peeři“, kteří jsou zase nápomocní svým kolegům lékařům a sestřičkám.

Tohle nebyla jejich první velká akce. Bohužel. Byli třeba i ve Studénce, když tam v roce 2008 spadl most, umřelo osm lidí a zraněných byly desítky. Ostravská nemocnice taky v úterý zřídila krizovou linku.

Chci poděkovat všem zdravotníkům, jak tuhle situaci zvládli. A hlavně policistům, kteří byli na místě za pár minut a pachatele vypátrali do tří hodin.

Od roku 2018 systematicky pracujeme na posílení bezpečnosti v našich českých nemocnicích, letos jsme na to rozdělili dotace za 32 milionů a 60 milionů investujeme v dalších dvou letech. Nemocnice ale není vězení. Nemůžeme montovat bezpečnostní rámy do každých dveří a každého pavilonu. To nejde a nikdy nepůjde. Samozřejmě v nemocnicích funguje kamerový systém a bezpečnostní služba. Školíme personál pro krizové situace a spolupracujeme na tom s policií.

Česko stále zůstává jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. Nemáme u nás terorismus ani selhání jedinců u nás není běžné. Kdysi jsem slyšel mluvit jednoho detektiva, říkal, že odhodlaný psychopat je jako živelná katastrofa. Nějak tak jsem to cítil i já, když jsem byl na místě té tragédie. Je mi to hrozně líto.

Na vládě zítra schválíme pomoc pozůstalým a rozhodli jsme o celostátním uctění památky obětí. Po celé zemi se rozezní sirény, stejně jako po střelbě v Uherském Brodu v roce 2015.

Tu strašnou bolest ze ztráty blízkého, tou si prostě musí rodiny a přátelé projít. Chci ale, abyste vy všichni, koho tahle pohroma postihla, věděli, že na vás moc myslím a držím vám palce.

Tenhle týden umřela i Marie Fredrikssonová. Hlas Roxette. Jedna z mých nejoblíbenějších zpěvaček odešla v 61 letech. Ani jeden jejich koncert v Česku jsem nevynechal. Poprvé jsem byl v roce 1994 v hale Sparty. Naposledy v roce 2015, to už musela ze zdravotních důvodů sedět. Chudinka, je mi jí moc líto.

Tak se na mě nezlobte, že sem teď dám pár mých nejoblíbenějších písniček.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:05 pondělí 13. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 320
  • 194
  • 45
  • 45
  • 39
  • 36