Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šándor: Macron svým chováním přivolá další teror, Schwarzenberg je mimo

    Nejprve Francie, teď Rakousko. Evropa je opět na nohou a důvodem jsou teroristické útoky. Vídeňský teror, který má na svědomí dvacetiletý radikální islamista Kujtim Fejzulai, si podle posledních zpráv vyžádal nejméně pět obětí, patnáct lidí skončilo v nemocnici, někteří s vážnými zraněními. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora (63) se evropské státy, konkrétně pak Francie, mohou obávat dalších útoků. Svůj díl viny podle Šándora nese francouzský prezident Emmanuel Macron (42).

    Evropané si ještě nedávno lebedili, že prožívají v tomto směru klidné období. Světem se rychlostí blesku šířily zprávy, že Islámský stát je definitivně poražen, a mnozí nabyli dojmu, že snad už žádné nebezpečí od náboženských fanatiků nehrozí.

    Teď ale světem otřáslo několik útoků ve Francii a také teror v rakouské Vídni, který podle posledních zpráv spáchal mladík Kujtim Fejzulai. V ulicích města pálil do kolemjdoucích ze samopalu AK-47. Zabil minimálně pět lidí a pak byl zastřelen rakouskými policisty.

    Bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora vůbec nepřekvapuje, že teď po delší době teroristé vylézají ze svých nor, a lidé mají opět důvod se bát.

    „Často jsem říkal, že se nám podařilo zlikvidovat geografickou dimenzi Islámského státu, ale nijak jsme nepostoupili s ideovou dimenzí té nenávisti, která se šíří po sociálních sítích a které je dopřáváno některými představiteli muslimských menšin v západním světě. V době koronavirové krize to vypadalo, že islámští bojovníci se sami dali do karantény. Co se týká Francie, tam není pochyb o tom, že se jedná o reakci na karikatury proroka Mohameda. Ty útoky mají přímou souvislost,“ řekl Expresu Šándor, podle něhož budou útoky přibývat. Mezi nejohroženější země patří bez pochyby Francie.

    „Zcela nepochybně. Tvrdá slova prezidenta Macrona, která se většinou dost míjejí s následnou praktickou realizací, ještě více rozčílila muslimskou menšinu ve Francii. Jeho slova měla za následek neuvěřitelné reakce v arabském a muslimském světě, do čela haterů se postavil i turecký prezident Erdogan. To je velmi nebezpečné. Ta nenávist se může propojovat jak uvnitř menšiny, tak samozřejmě s odezvou v muslimském a arabském světě,“ odhaduje bezpečnostní expert.

    „Ještě více radikalizovat muslimy nějakými nevhodnými opatřeními není dobře. Je třeba, aby stát zajistil pořádek. Jestli se to podaří ve Francii, která má opravdu velkou muslimskou, dnes už do jisté míry neintegrovatelnou menšinu, to je otázka. Uvidíme,“ dodává Šándor, jehož slova směrem k Francii nezní příliš optimisticky.

    Andor Šándor patří dlouhodobě k velkým kritikům „vítačské“ politiky. Není tak divu, že když jsme se ho zeptali, co by podle něj měla Evropa udělat, jako první zmínil právě konec přílivu migrantů.

    „Evropa by měla přestat s tou politikou vítání migrantů. Také by měla vyvinout maximální úsilí, aby skončily konflikty, k tomu ale není třeba jen Evropa, ale i USA či Rusko. Musí se stabilizovat Irák, srovnat politika s Íránem. Je toho hrozně moc...,“ říká Šándor.

    Schwarzenbergův výrok byl nevhodný, kníže zapomněl na Ukrajince

    Velkou část obyvatel České republiky silně nepotěšil nedávný výrok bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který Česko zkritizoval za nepřijímání migrantů.

    „Chybějící solidarita by se neměla tolerovat,“ pravil mimo jiné čestný předseda TOP 09 podle agentury APA. Rozhovor Schwarzenberg poskytl před vídeňským terorem, podle Šándora byla jeho slova krajně nevhodná.

    „Ten výrok byl nevhodný. Myslím si, že bychom toto neměli podporovat. Já jeho postoj nesdílím, Karel Schwarzenberg zapomněl na to, že u nás sice není tolik muslimů, ale je tu řada Ukrajinců a jiných národností, takže Česká republika není až tak odmítající zemí. My máme právo si sem vzít koho chceme, kdo zde nebude dělat problémy. Nesmíme nikdy dovolit, aby byla povinnost si sem někoho brát,“ zakončil Šándor.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 3. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      787
    • Trapas
      25
    • Tvl
      23
    • Haha
      20
    • Sladký
      20
    • Cože
      17
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...