Dopis únosců Čechů v Libanonu může být jen zástěrka, říká Andor Šándor

Zvrat v případu pětice Čechů unesených v Libanonu přinesl dopis, který měli jejich únosci zaslat vybraným českým osobám. Podle bezpečnostního experta generála Andora Šándora však není důvod k předčasným oslavám. Expresu Šándor sdělil, že dopis vůbec nemusí být pravý a může jít jen o kouřovou clonu něčeho zcela jiného.

Již před půl rokem došlo v Libanonu k únosu pětice Čechů. Informací o jejich osudu je málo, proto každé další jsou v případu průlomové. Momentálně největším zlomem je dopis, který měli do Čech zaslat únosci.

Fotogalerie

Dopis byl doručen vybraným advokátům a známým unesených Čechů. Únosci v něm požadují nevydání v Čechách vězněného Alího Fajáda do Spojených států, kde má být souzen z podpory terorismu. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora, ale dopis vzbuzuje mnoho pochybností.

Alí Fajád

„S hodnocením onoho dopisu bych byl velmi opatrný. V prvé řadě se musí prokázat jeho autenticita a zda ho vůbec posílali únosci,“ řekl Expresu Šándor. „Je podivné, že dopis byl psán takto téměř veřejně a ve fázi, kdy o vydání Fajáda již bylo rozhodnuto. Nevíme zda vůbec někdo z vlády je v oficiálním kontaktu s únosci,“ dodal Šándor.

Bezpečnostní expert a bývalý šéf české vojenské rozvědky Andor Šándor.

Podle Šándora je možné, že dopis a jeho zveřejnění sledují i úplně jiné cíle než osud unesených Čechů. „Nemůžeme vyloučit, zda se v případě, že se nepotvrdí pravost dopisu, nejedná o nějakou něčí hru. Kdo ví, zda nejde jen o zastírací manévr,“ pochybuje o dopisu Šándor.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:08 úterý 31. května 2016. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 9
  • 8
  • 8
  • 6
  • 4