Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šikana, rasismus a sebevraždy. Amnesty International otřásl skandál, dotkl se i Česka?

    Amnesty International řeší skandál obřích rozměrů. V české pobočce je ale podle mluvčí Martiny Pařízkové vše v pořádku. | foto: Profimedia.cz

    Diskriminace na základě rasy a pohlaví, šikana od nadřízených, a dokonce dvě sebevraždy. Jak odhalilo vnitřní vyšetřování, zřejmě nejznámější nezisková organizace bojující za lidská práva Amnesty International byla sama epicentrem porušování lidských práv. Koncem května kvůli tomu skončilo hned sedm šéfů a společnost nyní čeká restrukturalizace. „České pobočky AI se tato situace nijak nedotkla,“ ujistila nás mluvčí Martina Pařízková.

    Organizaci Amnesty International si každý představí asi jako harmonickou společnost, kde všichni táhnou za jeden provaz a společně bojují za ochranu lidských práv. Poměrně šokující je proto informace, kterou nedávno přinesla stanice BBC.

    Uvnitř organizace prý panuje jedovaté prostředí nedůvěry, kde manažeři šikanují zaměstnance. Kromě toho také mělo na pracovištích docházet k případům diskriminace na základě rasy a pohlaví.

    Podle zaměstnanců je situace takto kritická od devadesátých let, už tehdy mělo být v Amnesty International na denním pořádku kromě šikany také vzájemné soupeření či nedostatek důvěry. Během nedávného průzkumu vyšlo najevo, že se se šikanou setkal každý třetí zaměstnanec.

    Situace zašla dokonce tak daleko, že měl stres z práce v organizaci dohnat dva pracovníky Amnesty International k sebevraždě. Jeden z nich, pětašedesátiletý Gaëtan Mootoo, se v tom smyslu vyjádřil přímo v dopise na rozloučenou. 

    Osmadvacetiletá Rosalind McGregorová z Ženevy si zase na život sáhla slovy rodiny proto, že v práci všichni ignorovali její psychické problémy.

    Amnesty International bojuje za práva žen, uvnitř organizace přitom mělo docházet k diskriminaci na základě pohlaví.

    V reakci na zprávu, která způsobila ohromný poprask, už nabídlo rezignaci všech sedm nejvýše postavených šéfů Amnesty International. Pět z nich již na svých postech skončilo. Aktuálně v čele organizace stojí přechodný tým, který bude fungovat až do znovuobsazení vedoucích pozic, k čemuž by mělo dojít do konce letošního roku.

    V Česku je vše v pořádku

    Expres.cz kontaktoval mluvčí Martinu Pařízkovou s dotazem, zda se kauza dotkla i české pobočky Amnesty International. Odpovědí bylo, že nikoliv.

    „České pobočky Amnesty International se tato situace nijak nedotkla. Náš tým o počtu necelých dvaceti lidí každé dva roky prochází průzkumem spokojenosti zaměstnanců. Naposledy průzkum proběhl začátkem letošního roku a žádné podobné jevy jako šikana se u nás nevyskytují. Vedení české AI se snaží věnovat dostatečnou pozornost pracovnímu prostředí i množství stresu, kterému jsou jednotliví zaměstnanci vystavení,“ sdělila nám Pařízková.

    Dodala však, že čeští zaměstnanci Amnesty International situaci sledují: „Celkově nás situace, která nastala v Londýně v našem mezinárodním sekretariátu, velmi mrzí. Tři nezávislé průzkumy poukázaly v některých případech na neadekvátní pracovní prostředí a jsme rádi, že se to generální tajemník Kumi Naidoo rozhodl řešit rázně a důsledně. Například tím, že do konce roku 2019 restrukturalizuje nejvyšší vedení a dá větší pravomoci jednotlivým regionům.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 pondělí 14. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      23
    • Trapas
      18
    • Cože
      17
    • Super
      16
    • Sladký
      15
    • Tvl
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...