Bathory jako díra na peníze. Může za to absence mučení mladých dívek?

Patří mezi dvacítku filmů s nejvyššími tržbami v Česku, přesto byl vysoce ztrátový. Snímek Bathory režiséra Juraje Jakubiska totiž spolkl nekřesťanské peníze, za což může i nevydařená expanze do zahraničí. Co mu k úspěchu chybělo? Možná fakt, že Jakubisko v příběhu o čachtické paní nevěnoval příliš mnoho pozornosti brutálnímu mučení nevinných panen a jejím pověstným krvavým lázním. „Nenatočil jsem horor, ale akční politický thriller plný romantiky a magie,“ prohlašoval režisér.

Měl to být filmový majstrštyk, veledílo. Na filmu Bathory se podílela produkce z Česka, Slovenska, Maďarska i Velké Británie a objevila se v něm nejzvučnější herecká jména, třeba Karel Roden, Marek Vašut nebo Andrej Hryc. Jenže celý projekt skončil fiaskem.

Třeba na portálu ČSFD.cz dostal film nevalných 55 procent, co je ale hlavní, šlo doslova o díru na peníze. Co na tom, že pro Českou republiku je Bathory s 88 miliony 18. filmem v žebříčku nejvyšších tržeb, když za něj producenti vysázeli celých 320 milionů. Penězi totiž rozhodně nešetřili, jen tři bojové scény vyšly na 30 milionů, letenky a ubytování herců dohromady na 60 milionů a 42 tisíc litrů kávy a 7 tisíc plechovek Red Bullu shodně na 2,1 milionu korun.

Kamenem úrazu bylo, že se nepodařilo film příliš udat v zahraničí. Možná to bylo tím, že se Jakubisko vyhnul části historie, která vlastně jako jediná hraběnku Alžbětu Báthoryovou „proslavila“. 

Totiž zuřivé vraždění a mučení nevinných panen, které jí dokonce vyneslo čestné místo v Guinnessově knize rekordů jako nejbrutálnější vražedkyni.

Alžběta Báthoryová v Jakubiskově filmu

„Na hororovou část příběhu se zaměřila řada hollywoodských tvůrců. Vycházeli z toho, že tato šlechtična měla zavraždit 650 osob, čímž se dostala do Guinnessovy knihy rekordů. Já ji chci z této knihy vymazat. Nenatočil jsem horor, ale akční politický thriller plný romantiky a magie,“ citoval Jakubiska server Ahaonline.cz v roce 2008.

Co ve filmu chybělo?

Jenže právě to většina diváků od filmu o Alžbětě Báthoryové očekává. Její rod historikové popisují jako zdegenerovaný a sadistický, což pro tuto šlechtičnu platilo úplně stejně jako pro její bohaté a mocné předky. Trpěla prý sexuální úchylkou a milovala sadomaso.

Alžběta Báthoryová podle historiků trpěla sexuální úchylkou.

„Mučení a zoufalé skony svých obětí potřebovala jako vášnivý narkoman svoje drogy,“ popsal historik Jozef Kočiš v knize Alžbeta Báthoryová a jej obete.

Nad výčtem jejích oblíbených mučících praktik zůstává rozum stát. Báthoryová prý milovala bičování, píchání jehel pod nehty, polévání ledovou vodou na mrazu, sešívání rtů nití, řezání, pálení svíčkou nebo třeba zasouvání rozžhaveného železa do genitálií. Možná úplně nejhorší je, že zdaleka ne ve všech případech svoje oběti zabila, často je zubožené nechala v bolestech napospas osudu.

Lucie Vondráčková během natáčení Jakubiskova filmu Bathory

Hodně legend také vypráví o jejích pověstných koupelích v krvi mladých panen. Báthoryová prý věřila, že jimi dosáhne věčně mladého vzhledu. Nikdy se ale nepotvrdilo, že by si takové koupele skutečně dopřávala.

Jako počet takto zbídačených dívek se udává číslo 650. To vychází ze seznamu obětí v deníku, který si údajně vedla a jeden z hradních správců jej měl vidět. Deník se ale nikdy nenašel.

Takto měla čachtická paní vypadat.

Nakonec hraběnka Báthoryová stanula před soudem, který ji a její čtyři pomocníky obvinil z mučení a zabití velkého množství mladých žen. Počet obětí se pohyboval v hodně širokém rozmezí: 2 až 2000. 

Zatímco její pomocníci byli bez milosti popraveni, příbuzenský vztah s polským králem Alžbětu zachránil. Skončila v samovazbě, kde ale nakonec po čtyřech letech zemřela.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 20. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 22
  • 21
  • 19
  • 16
  • 16