Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zavraždil ho Putin! Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj umírá ve vězení. Politici hovoří o vraždě

    Poslední snímky Navalného z ruského vězení. Muž vypadá vyčerpaně, podvyživeně a nezdravě. | foto: Profimedia.cz

    Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj (47), známý svým odvážným postojem vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, zemřel ve vězení, jak dnes informovaly ruské zprávy. Zprávu potvrdila sibiřská vězeňská služba, kde Navalnyj pobýval v extrémně tvrdých podmínkách.

    V prohlášení zveřejněném na svých webových stránkách Federální vězeňská služba Jamalskoněneckého autonomního okruhu uvedla, že Navalnyj se po páteční procházce „necítil dobře“ a „téměř okamžitě ztratil vědomí“, píše Reuters. K Navalnému byl následně přivolán lékařský personál, kterému se ho nepodařilo resuscitovat.

    Navalny, který přežil otravu nervovou látkou Novičok, byl ve vězení za obvinění z extremismu, na což byl odsouzen k 19 letům vězení.

    „Dne 16. února 2024 se ve věznici č. 3 Navalnyj cítil špatně po procházce a téměř okamžitě ztratil vědomí,“ uvedlo oficiální prohlášení.

    Tento incident vyvolal ostré reakce mezinárodního společenství, kde politici hovoří o vraždě pod vedením Vladimira Putina. Francouzský ministr zahraničí nazval Navalného úmrtí důkazem nebezpečí Putinova režimu, zatímco prezident Lotyšska označil jeho smrt za brutální vraždu.

    Týrání na samotce

    V loňském roce se objevily zprávy, že Navalnyj je nemocný a nedostává se mu lékařské péče. Na twitterovém účtu samotného Navalného se psalo, že ho správa věznice opět přemístila na samotku a musí snášet extrémně pekelné podmínky.

    Navalnému volali záchranku kvůli onemocnění žaludku, které se zhoršilo po dalším umístění na izolaci, uvedl jeho právník, a dále psal, že Navalnyj trpí neznámou nemocí, na kterou ho nikdo neléčí. V souvislosti tím se objevily i jeho poslední snímky, na nichž je vidět, jak drasticky zhubl. Jako trestanec měl oholenou hlavu a dost tak připomínal vězně koncentračního tábora.

    „Podle jeho lékařských záznamů za těch 15 dní zhubl o osm kilo,“ napsal právník s poznámkou, že balíky s léky, které posílá Navalnému jeho matka, se jí vracejí zpět. Právník zároveň uvedl podezření, zda úřady nenechávají zdravotní stav stav kritika Kremlu „postupně zhoršovat“.

    Kritik Kremlu, kterému bylo 47 let, zemřel nedlouho před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu.

    Fotogalerie