Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Alexandra Udženija: Pan Hřib je poslední, s kým si vykám. Ale když mě na plese vyzve k tanci, beru!

    Přes týden plný diář práce, ale o víkendu? Pražský ples! Náměstkyně primátora pro sociální věci a bydlení Alexandra Udženija (48) otevřela Odlehčovací centrum pro tělesně i mentálně postižené v ulici Alžírská v pražských Vokovicích. Expresu v rozhovoru popsala, jak centrum funguje i jak náročné je bojovat za co nejkvalitnější život pro občany s handicapem. Také ale promluvila o sobotním plesu v Obecním domě, který byl magistrát dlouhá léta z různých důvodů nucen odkládat. A prozradila, že byť je její někdejší politický rival Zdeněk Hřib posledním pirátem, se kterým si v koalici ještě vyká, pozvání k tanci by neodmítla. „Táhneme teď za jeden provaz,“ říká Udženija.

    Funkce v oblasti pražských sociálních záležitostí jí sedla. Byť ve společnosti vůči postiženým lidem stále panuje stigma, Alexandra Udženija si práci s nimi nemůže vynachválit. Což bylo znát i na otvíračce odlehčovacího centra.

    „Naplňuje mě to lidsky. Zrovna teď při zahájení, když jsem říkala, jak je to tu krásné a úžasné, mi jedna z klientek, Lenička, poděkovala a chtěla se se mnou pobavit. A dokonce chtěla, abych ji objala a řekla mi „teto“. Bylo to strašně dojemné. Viděli jsme se přitom poprvé, takže když se mnou klienti chtějí hned navázat kontakt, doufám, že ze mě pozitivní energie nějakým způsobem vyzařuje a mají ve mě důvěru,“ prozradila s úsměvem Expresu.

    Vynachválit si nemůže ani to, jak se daří měnit systém rozdělování magistrátních bytů. Do těch dříve často mířili nepřizpůsobiví občané, například ti s drogovou závislostí, což stávajícím obyvatelům domů působilo problémy. Udženija se coby náměstkyně pro sociální věci i bydlení snaží o to, aby přednost měli například právě postižení či lidé bez domova, kteří si zaslouží šanci.

    Zeptat jsme se nemohli také na politické dění. A zejména na to, jak po prvním roce funguje koalice s Pirátskou stranou, se kterou byla pražská ODS za předchozí vlády coby lídr opozice na nože.

    „Jsem mile překvapena, koalice za mě funguje. Máme sice rozdílné názory na některé věci, ale vždycky jsme schopni najít nějaký kompromis. A co mě na této koalici strašně baví, je to, že se opravdu nehádáme, ale umíme si sednout za jeden stůl. Když je někdo z nás naštvaný nebo si, lidově řečeno, lezeme do gescí, tak si to prostě vyříkáme. Pokud budeme takhle korektní vztahy nastavovat, má tahle koalice určitě šanci dovládnout,“ pochvaluje se někdejší starostka Prahy 2.

    Alexandra Udženija otevřela Odlehčovací centrum v Praze.

    A bez problému Alexandra Udženija vychází také s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem. Byť právě jejich spory v době, kdy byl primátorem, rezonovaly nejvíce.

    „Já byla v opozici a mojí prací bylo se dívat, co dělá ten, kdo vládne. A upozorňovat, když se mi něco nelíbí. Teď je ta role jiná, jsme tam spolu, táhneme za jeden provaz a musím říct, že jsem překvapená, jak velice korektní vztahy s kolegou Hřibem máme. Je pravda, že je jediný, s kým si ještě vykám, ale myslím si, že to brzy přijde,“ popisuje Udženija, která si prý s bývalým primátorem klidně střihne tanec i na sobotním plese hlavního města Prahy.

    „Jestli mě vyzve, tak já určitě přijmu!“ říká se smíchem.

    Na celý rozhovor se podívejte v úvodu článku!

    Fotogalerie