Používejte MHD, vzkázal Scheinherr v souvislosti s opravou Barrandovského mostu

Pokud vám už teď vstávají z opravy Barrandovského mostu vlasy hrůzou na hlavě, náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) má pro vás skvělou radu. „Využíval bych v co největší míře MHD,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro MF Dnes. Bohužel zapomněl na fakt, že přes most jezdí celá řada městských autobusů.

„Doporučil bych hlavně využívat co nejvíce MHD, a pokud možno kolejovou dopravu, budeme ji i posilovat, aby byla dostatečně kapacitní. A ti řidiči, kteří musejí jet, ať využívají online aplikace typu Mapy Google nebo Waze,“ poradil (nejen) Pražanům náměstek pro dopravu, který se sice zdráhá použít označení „dopravní peklo“, velmi dobře si uvědomuje, že onen armagedon v květnu s prvními opravami opravdu nastane.

„Situace pro řidiče nebude jednoduchá. Musíme se připravit na to, že v době rekonstrukce Barrandovského mostu budou dopravní omezení, která způsobí, že doprava nejen v okolí mostu, ale třeba i v centru města nebude tak plynulá, jak jsme na to zvyklí,“ řekl pro MF Dnes velmi kulantně Adam Scheinherr.

Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) na obhlídce Barrandovského mostu

Jeho rada, aby lidé mnohem více využívali MHD, zejména pak tu kolejovou, ale nejde aplikovat pro všechny. Nehledě na to, že řada autobusových linek vedoucích z jižního okraje Prahy třeba na Smíchov využívá právě rychlejšího spojení prostřednictvím Barrandovského mostu. 

„Určitě nepřemlouvám dělníky, aby si materiál převáželi hromadnou dopravou,“ poznamenal Scheinherr, který si stojí za tím, že oprava nejvytíženější dopravní tepny v zemi je více než dobře připravena. Lépe už to prý nešlo.

„Přípravy probíhaly poslední tři roky. Žádná jiná stavba nebyla v historii města tak dobře připravena. Museli jsme změnit i procesy a nastavení v rámci našich organizací,“ nechal se slyšet. 

Barrandovský most čeká oprava. Náměstek primátora Adam Scheinherr se kvůli tomu zamotal ve změti čísel a letopočtů.

„Zároveň jsme v rámci dopravního inženýrství modelovali, jak bude doprava v Praze vypadat během rekonstrukce Barrandovského mostu, a vytipovali jsme kritická místa,“ řekl na adresu oprav, které začnou letos v květnu. 

Řidiči se budou muset opět obrnit trpělivostí, a to na dost dlouho dopředu. Práce soustředěné do letních etap mají trvat celkem čtyři roky. 

Realita však může být o dost horší. Vzhledem k tomu, že v Česku se obvykle plánované rekonstrukce protáhnout, než aby skončily v řádném termínu, nebo dokonce o něco dříve, než bylo v plánu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:21 pátek 19. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 12
  • 11
  • 11
  • 10
  • 8