Kdo rozhoduje o miliardách ve školství? Kontroverzní gay básník bez zkušeností

Představa, že klíčové odbory na ministerstvech vždy řídí ti nejpovolanější odborníci, je v mnoha případech smutně naivní. Kdo by na ministerstvu školství čekal, že o miliardových dotacích bude rozhodovat odborník, ten bude překvapen realitou. Zástupcem náměstka je zde Adam Georgiev, který se proslavil jako spisovatel homosexuální literatury.

Fotogalerie

Ministerstvo školství na sebe v současné době sice poutá nejvíce pozornost v souvislosti s řešením kauzy šikany učitelů, mimo oči veřejnosti ale také rozhoduje o často mnohamilionových dotacích.

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání, zaměřený na čerpání dotací ze strukturálních fondů Evropské unie, by měl sloužit k rozvoji kvality vzdělávání, vědecké činnosti a upevnění pozice Česka jako domova mnoha respektovaných vědců a objevitelů.

Nikdo asi nepochybuje o tom, že o investicích do takto důležité oblasti by měli rozhodovat ti nejpovolanější úředníci s mnohaletými zkušenostmi v oboru.

O to větší údiv s otevřenými ústy vyvolá pohled na personální obsazení příslušného odboru ministerstva.

Náměstkem pro řízení sekce operačních programů byl po nástupu ministryně Valachové v minulém roce jmenován Václav Velčovský, který určité zkušenosti s pedagogikou a vědeckou činností má.

Kdo však působí značně nedůvěryhodně je jeho zástupce Adam Georgiev.

Náměstek ministerstva školství pro řízení sekce operačních programů pro výuku, vědu a výzkum Václav Velčovský. Právě jeho zástupcem je Adam Georgiev.

Mohlo by se zdát, že pětatřicetiletý Georgiev se k dané práci připletl téměř náhodou, jeho předchozí praxe je totiž nulová.

Absolvent uměleckého magisterského oboru režie totiž neproslul jako učitel, vědec nebo manažer v oboru, ale jako spisovatel románů a básnických sbírek s homosexuální tématikou.

Předchozí Georgievovou pracovní zkušeností bylo dvanáct pokusů o angažmá v České televizi. Opakovaný neúspěch svádí na diskriminaci své homosexuality.

Je tedy naprosto neuvěřitelné si představit, že přes 70 miliard korun z fondů Evropské unie jsou v Česku v rukou člověka, jehož „vědecká činnost“ je prezentována trilogií románů s gay tématikou a sbírkami úderných homosexuálních básní.

Adam Georgiev je označován za nejprodávanějšího homosexuálního autora v Česku.

Ani předchozí pracovní zkušenosti neukazují Georgieva jako ideálního kandidáta na danou pozici na ministerstvu.

Poté, co se dvanáctkrát neúspěšně pokoušel o místo v České televizi, obrátil se na ombudsmanku Annu Šabatovou, s tím, že se cítí být diskriminován pro svou sexuální orientaci.

Mladý absolvent uměleckého oboru režie nyní rozhoduje o přidělování miliard ve školství.

Otázkou zůstává jestli Georgievovo odmítnutí v České televizi bylo skutečně jen z důvodu jeho homosexuality, nebo prostě jen proto, že neměl dostatečnou odbornou kvalifikaci.

Co vadilo v radním ČT ale očividně vyhovuje na ministerstvu školství, odborná kvalifikace pro práci s dotacemi na MŠMT zřejmě není vůbec podmínkou pro přijetí na takové zodpovědné místo.

Georgiev představuje svou knihu Planeta samých chlapců - Homogolgota ve vysílání bulharské televize.

Podle zdroje Expresu, který si nepřál být jmenován a jehož totožnost redakce zná, dochází kvůli Georgievovi k personálním změnám na ministerstvu.

Často mnohem zkušenější pracovníci dávají výpověď, protože nemohou vystát arogantní chování excentrického poety.

Expres s dotazem na Georgievovo angažmá oslovil přímo zástupce ministerstva školství.

„Pan Adam Georgiev působí na pozici vedoucího oddělení administrativního, která je dle organizačního řádu MŠMT zároveň pozicí zástupce náměstka. V souladu se služebním zákonem procházejí všechny pozice představených tzv. přesoutěžením. Na tuto neobsazenou pozici bylo vypsáno výběrové řízení na podzim 2015 a pan Georgiev v něm uspěl. Výběrová komise doporučila náměstkovi Velčovskému a státnímu tajemníkovi Fryčovi právě pana Georgieva. Doporučení bylo akceptováno,“ sdělilo Expresu oddělení vnějších vztahů a komunikace MŠMT.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 1. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 226
  • 73
  • 37
  • 36
  • 25
  • 21