Historie bramborového salátu: Jak se dostal na štědrovečerní talíř?

Každý ho dělá trochu jinak, každý ho během vánočních svátků sní na kila. Řeč je o bramborovém salátu, legendárním pokrmu, který je jednou z hlavních tradic Štědrého večera v České republice. Jaká je vlastně historie této pochoutky?

Nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že my Evropané vděčíme za bramborový salát Kryštofu Kolumbovi.

Předtím než tento slavný badatel objevil Ameriku, měli totiž Evropané k bramborám poněkud odtažitý vztah. Někteří považovali brambory dokonce za nečistou pohanskou plodinu.

I ti největší kritici ale postupně začali svůj postoj k bramborám měnit.

V 19. století prohlásil botanik Jan Svatopluk Presl, že brambory jsou tím nejužitečnějším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky. 

Do českých zemí brambory přišly z Braniborska. Odtud vlastně podle mnohých pochází jejich dnešní název.

Kdo jako první přišel s nápadem bramborového salátu, to se přesně neví. O jistém salátu z brambor ale psaly ve svých kuchařkách Magdalena Dobromila Rettigová a Marie Janků-Sandtnerová. S tím, co ale my tradičně jíme na Štědrý den, se to nedalo srovnávat.

První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal v roce 1924.

Bramborový salát na Vánoce nesmí chybět.

Bramborový salát na Vánoce nesmí chybět.

Ani tehdy to nebyl ten bramborový salát, na který jsme zvyklí. Neobsahoval například kořenovou zeleninu. Nechyběla v něm ale velká porce majonézy.

Nejprve si bramborový salát dopřávali bohatí. Časem se ale z luxusního pokrmu stalo běžné jídlo.

Spekuluje se o tom, že za vznikem původního bramborového salátu zřejmě stojí jistý francouzský kuchař, který ho poté proslavil v Rusku. Zde ho měl připravovat pro moskevskou smetánku.

Tuto teorii by potvrdil i fakt, že například v Indii je bramborový salát (obsahující také rybí maso) k sehnání pod názvem ruský salát.

Tak tenhle se určitě povedl!

Tak tenhle se určitě povedl!

Teorii o francouzském kuchaři potvrzuje i to, že majonézu, tedy jednu ze základních surovin salátu, vynalezli kuchaři na středozemním ostrově Menorca, který dobyli Francouzi.

To, jak bramborový salát vznikl, není stoprocentně prokázáno. Jeho historie je velmi bohatá. Važme si toho, že se na tento úžasný pokrm můžeme každý rok znovu a znovu těšit!


Ohodnoťte článek
Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 23. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

  • Super
    39
  • Trapas
    14
  • Sladký
    12
  • Haha
    11
  • Cože
    11
  • Tvl
    11
Komentáře

Mohlo by vás zajímat