Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Tajemství lahůdky jménem řízek: Jak se tento vánoční pokrm dostal do Čech?

    Tento řízek vypadá lahodně. | foto: Profimedia.cz

    Štědrý den je už za dveřmi a málokdo si ho dovede představit bez smaženého řízku. Ano, někteří se před rozbalováním dárků ládují též filetem z kapra, mnoho Čechů ale dává přednost prvně zmíněné variantě. Pojďme se společně podívat trochu do historie a vypátrat, kde vlastně vznikl fenomén smažených řízečků, které tak milujeme a bez kterých si nedovedeme představit Vánoce.

    Řízek patří v Česku všeobecně mezi nejoblíbenější jídla. Na svém jídelníčku ho často má mnoho tuzemských restaurací, které ho nabízejí jako „českou klasiku“.

    Zajímavé ale je, že řízek neboli německy Schnitzel má původ v cizině. To, že si na smažené lahůdce dnes můžeme pochutnat i my Češi, je do jisté míry i zásluha slavného českého generála. 

    Tím generálem byl Josef Václav Radecký, který jako vrchní velitel císařských vojsk v Itálii potlačil povstání proti rakouské nadvládě a při závěrečných bojích v roce 1849 obsadil Benátky. 

    Právě v Benátkách se Radecký zastavil v hotelu Danieli, kde hodlal povečeřet. Zdejší číšník mu naservíroval specialitu italských kuchařů zvanou Cotoletta alla Milanese. 

    Ten už by chtěl vyndat, že?

    Jednalo se o osmažený plátek masa, prostě klasický řízek. Jen s tím rozdílem, že bylo použito telecí maso, které bylo ještě obalené v parmazánu a poté až v tradiční strouhance. Tato pochoutka Radeckému velice chutnala. Generál tak požádal kuchaře o recept.

    Ten poté přivezl jako vzácný dar rakouskému císaři Františku Josefu I. a císařská kuchyň dostala jasný pokyn: Uvařte nám řízek!

    Řízek je vánoční klasika.

    Problém nastal v tom, že v kuchyni chyběl parmazán. Kuchař tak lahůdku osmažil bez něj. Císař byl ale naprosto nadšený a nechal si řízeček dělat častěji. Pokrm dokonce Rakušané začali vydávat za svůj a říkali mu vídeňský řízek.

    Jak se z obyčejného jídla stala vánoční klasika?

    Řízek se stal populárním jídlem v mnoha zemích. V České republice je nejoblíbenější variantou řízek kuřecí a vepřový.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:03 neděle 22. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      20
    • Haha
      6
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    • Trapas
      5