Řízek patří v Česku všeobecně mezi nejoblíbenější jídla. Na svém jídelníčku ho často má mnoho tuzemských restaurací, které ho nabízejí jako „českou klasiku“.
Zajímavé ale je, že řízek neboli německy Schnitzel má původ v cizině. To, že si na smažené lahůdce dnes můžeme pochutnat i my Češi, je do jisté míry i zásluha slavného českého generála.
Tím generálem byl Josef Václav Radecký, který jako vrchní velitel císařských vojsk v Itálii potlačil povstání proti rakouské nadvládě a při závěrečných bojích v roce 1849 obsadil Benátky.
Právě v Benátkách se Radecký zastavil v hotelu Danieli, kde hodlal povečeřet. Zdejší číšník mu naservíroval specialitu italských kuchařů zvanou Cotoletta alla Milanese.
Jednalo se o osmažený plátek masa, prostě klasický řízek. Jen s tím rozdílem, že bylo použito telecí maso, které bylo ještě obalené v parmazánu a poté až v tradiční strouhance. Tato pochoutka Radeckému velice chutnala. Generál tak požádal kuchaře o recept.
Ten poté přivezl jako vzácný dar rakouskému císaři Františku Josefu I. a císařská kuchyň dostala jasný pokyn: Uvařte nám řízek!
Problém nastal v tom, že v kuchyni chyběl parmazán. Kuchař tak lahůdku osmažil bez něj. Císař byl ale naprosto nadšený a nechal si řízeček dělat častěji. Pokrm dokonce Rakušané začali vydávat za svůj a říkali mu vídeňský řízek.
Řízek se stal populárním jídlem v mnoha zemích. V České republice je nejoblíbenější variantou řízek kuřecí a vepřový.
Fotogalerie |