I když se před časem mluvilo o tom, že zavařované potraviny nejsou pro organismus zrovna nejzdravější, zdá se, že je všechno zase úplně jinak.
Zavařování chytlo nejen neprofesionální kuchaře, ale i odborníky, jako je Jamie Oliver nebo Gizzi Erskine, kteří nastartovali nový kulinářský trend.
Nakládat chtějí všichni a všechno – okurkami počínaje a ovocem konče. Obchodní domy se těší z velkých tržeb, které plynou z nákupů sklenic, vík a ozdobných mašliček a kuchtičky zase z plných spíží, jimiž se chlubí na sociálních sítích.
Proč jsou ale všichni zavařováním posedlí? Zaprvé – nakládané jídlo je podle poslední studie zdraví prospěšné. Nepředstavuje jen porci ovoce nebo zeleniny, ale díky způsobu úpravy je prospěšné pro naše trávení. Zavařovaná zelenina je navíc výborným zdrojem minerálů.
Na “nakládačkách“ si údajně pochutnávala i Kleopatra, která je zařazovala do svého dietního plánu.
„Je to o experimentování. Zavařování začíná být v módě, protože je jednoduché a všestranné. A je to také nejkreativnější způsob uchovávání potravin. Můžete použít obrovskou škálu přísad a koření v lahodných kombinacích. A je to zábavné,“ vysvětluje zavařovací šílenství šéfkuchař Gerard Baker a dodává: „Rozhodně byste měli zkusit zavařované mrkvičky. Je to lahoda!“.