Vědci se dlouhá léta zabývali tím, jestli pro nás mohou být některá jídla zdrojem závislosti stejně tak, jako drogy nebo alkohol. A výsledky jsou skutečně zajímavé.
Odborníci otestovali kolem 500 osob, kterým podávali 35 různých druhů potravin, mezi kterými nechybělo ani ovoce a zelenina.
Osmnáct položek představovaly zpracované potraviny, tedy ty pokrmy, které obsahují přidané cukry a tuky.
Fotogalerie |
Průzkum zjistil, že mezi nejvíce návyková jídla patří pizza, chipsy, zmrzlina, sušenky, čokoláda nebo hranolky. Zelenina a ovoce skončily až na posledním místě v seznamu.
„Tak jako jsou léky zpracované ke zvýšení návykového potenciálu, i mnohé potraviny jsou úmyslně zpracované tak, aby obsahovaly zvýšené množství tuku a rafinovaných sacharidů, jako jsou bílá mouka a cukr,“ uvedla hlavní autorka studie Erica Shulte.
Příznaky tzv. potravinové závislosti jsou podobné té drogové - lidé potřebují konkrétní druh jídla stále ve větší míře k dosáhnutí stejného účinku. Když jej nemají, jsou neklidní.
Dávejte si proto pozor na to, co a v jakém množství jíte. Pamatujte, že nejdůležitější je pravidelnost a pestrost stravy.