Nejsem anorektička, říká Vrabcová-Nývltová. Její kolegyně jí to ale nevěří

Bojovala s démonem, s anorexií. I když tvrdila, že jde “jen” o poruchu příjmu potravy. Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová přes tenhle handicap ukázala, jak je všestranná. Na olympiádě v Riu se změnila v atletku a skončila na 26. místě maratonu.

V Riu překonala martyrium proslule dlouhého běhu - 42 195 metrů, tedy maraton. Už dnes ví, že jí po běhu slezou minimálně čtyři nehty. Jenže co je to pro křehkou dívku z východních Čech?

Maratonem v Riu si Eva Vrabcová-Nývltová splnila sen - startovala na zimní i letní olympiádě.

Vloni na podzim skončila Vrabcová-Nývltová v nemocnici. V oficiálním prohlášení uvedla, že se tak stalo kvůli problémům s příjmem potravy, jež umocnila viróza. Proto prý přišly problémy s žaludkem.

„Trpím poruchou příjmu potravy, i když toto onemocnění má odlišné příznaky než klasická anorexie,” oznámila.

Svět běhu na lyžích, kde je doma více než mezi atlety, však měl jasno.

Česká rodačka Kateřina Smutná, která reprezentuje Rakousko, byla velmi přímá: „Evo, ty jsi vážně nemocná rok? Všichni nahlas mluví o tom, že jsi FAKT nemocná. Probuď se! Ty jsi především anorektička a neposloucháš lidi od lyžování, kteří tě upozorňují, že s hubnutím zacházíš daleko. Jestli se to líbí tvým atletickým koučům, tak věř, že bude asi lepší přehodnotit cestu za slávou. Fandím Ti, ale prober se a nedělej kraviny!“

Podobně zareagovala také Kateřina Neumannová, slavná to běžkyně na lyžích, předchůdkyně Vrabcové-Nývltové.

„Kačka to pojmenovala správně. Zásadní je teď, aby si Eva přestala něco nalhávat,” řekla Neumannová na adresu sportovkyně, která skončila na olympiádě v Soči v roce 2014 na pátém místě v závodě na třicet kilometrů volnou technikou.

Jenže právě změna stravy a z ní vyplývající hubnutí pomohlo Vrabcové-Nývltové k úspěchům v lyžování. Sportovkyně však nepoznala, kdy je potřeba zabrzdit, proto její problém eskaloval na konci listopadu minulého roku.

„V Soči vypadala Eva výborně. Ale možná už tehdy, v přípravě na olympijskou zimu, si vyrobila psychický problém. Začala se potom bát jídla a zbytečně se sledovat,” řekla Neumannová v rozhovoru pro iDnes.

„Váhu jsem si hlídala, lyžování i běhání klade nároky, aby člověk s sebou netahal moc tuku. Ale když nemáte zase sacharidy, přišlo vyčerpání. Vědomé selhání to nebylo,“ objasňovala sama Vrabcová-Nývltová.

Nyní už zase funguje, ač její postava je opravdu extrémně štíhlá. Při výšce 162 centimetrů uvádějí oficiální stránky olympiády v Riu hmotnost 48 kilogramů. Třicetiletá sportovkyně tak má index BMI (z anglického Body Mass Index), který se používá pro klasifikaci podváhy, nadváhy či různé stupně obezity, 18,29, což značí podváhu. U vytrvalostních běžkyň je to však obvyklá věc.

A mezi maratonkyněmi se Vrabcová-Nývltová chytila, což ukázala i v Riu. V Brazílii běžela druhý maraton v životě, první absolvovala v květnu v Praze a hned se kvalifikovala na olympiádu.

Tam pak skončila na výborném 26. místě.

„Já jsem moc spokojená, to umístění je fantastické. Na lyžích mi trvalo hodně dlouho, než jsem se dostala na bodovaná místa. Tohle je tedy výsledek, za který se nemusím stydět,” pronesla.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:59 úterý 13. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 15
  • 15
  • 15
  • 14
  • 12