5 důvodů, proč vyhraje derby Slavia. I když se hraje na Spartě

Fotbalová Sparta za poslední rok doma neprohrála, přesto se čeká, že se to v neděli v podvečer změní. Hraje se velké derby – a Slavia je jeho favoritem. Trenér Jindřich Trpišovský stvořil z týmu vítěznou mašinu.

Domácí prostředí berou sparťané jako svoji největší zbraň. Co jim také zbývá? Jinak nemají proti Slavii příliš mnoho trumfů.

Hosté z Edenu vedou českou nejvyšší soutěž, daří se jim v Evropské lize, po níž Sparta už jen závistivě pokukuje.

Našli jsme pět důvodů, proč Slavia vyhraje derby.

Slavii se v poslední době daří, proto je favoritem derby.

Exsparťan na lavičce

Kouč Jindřich Trpišovský přišel do Slavie minulou zimu. Spousta fanoušků tento krok nebrala, vystřídal totiž Jaroslava Šilhavého, strůjce mistrovského titulu z roku 2017.

Dnes jsou pochyby zapomenuty.

Trenér Jindřich Trpišovský vyhrál na jaře se Slavií domácí pohár.

Už se nemluví o tom, že Trpišovský společně se sportovním ředitelem Janem Nezmarem mění Slavii v druhý Liberec, kde společně působili před érou v Edenu.

Trpišovský je pro slávisty nedotknutelný, i když dříve působil na Spartě. Tým totiž hraje poutavě, nejvíce z českých mužstev se blíží evropskému střihu. A z trenéra je slávista.

„Ve Spartě jsem strávil rok a půl u mládeže, je to tam jiné než tady. Ve Slavii je tréninkový areál mládeže propojený s áčkem, na Spartě je to rozdělené na Strahov a Letnou. Odcházel jsem kvůli určitým názorovým rozdílům s lidmi, co tam působili, ale teď už tam nejsou. A Slavia? Tak velký klub vás pohltí, pochopíte spoustu věcí,“ řekl.

Rozpoložení

V Česku není mančaft, který by si víc věřil. Který by byl v takové pohodě. Slavia ve třinácti duelech ligy prohrála jen dvakrát. Úřadujícího mistra z Plzně smázla na svém hřišti 4:0.

V Evropské lize zvítězila dvakrát ze tří pokusů, a to má sakra silnou skupinu. Jenže zvládla doma duel s Bordeaux i výjezd do Kodaně. Padla jen na hřišti silného Petrohradu, ale i tam byla herně lepší.

Tomáš Souček, opora Slavie, se zdraví po zápase Evropské ligy s Jaroslavem Plašilem, záložníkem Bordeaux.

Proto je mančaft sebevědomý. „Věřím, že máme sílu, abychom potvrdili, že jsme favoritem právem,“ řekl záložník Josef Hušbauer.

Bilance

Slavia se Spartou (v poslední době) prostě neprohrává. Letenští už čtyřikrát v řadě nedokázali ovládnout derby, to je sráží. A naopak slávisty povzbuzuje.

„Opravdu nerad vidím, když se radují,“ přiznal i letenský záložník Martin Frýdek, který je v klubu odmalička a kopal za něj i jeho táta.

Pro Slavii hraje i vzpomínka na jaro. V březnu se dokázala dostat z klinické smrti, na Letné ukopala remízu, i když prohrávala 0:3.

Velkou zbraní Slavie je Miroslav Stoch, kterého se snaží v jarním derby zastavit Lukáš Štětina.

Polepšený rebel

Dřív býval za potížistu. Slovák Miroslav Stoch se však mění. Je to léty, narozením potomka, vlivem prostředí. „Výrazně se zlepšil i v práci do obrany,“ chválí záložníka kouč Trpišovský.

Na defenzivu přitom Stoch dřív ani nepomyslel…

Nyní je to jinak, přesto jde jen o přídavek k tomu hlavnímu. Stoch je ofenzivní šikula, nyní navíc nezvykle produktivní. V posledních čtyřech zápasech dal pět branek.

„Bodujeme, vyhráváme, v kabině je neskutečná pohoda a věřím, že to udržíme co nejdéle,“ varoval Spartu.

Jarní derby na Spartě skončilo 3:3, byť domácí vedli už 3:0. Za Slavii vyrovnal v poslední minutě z penalty Milan Škoda.

Faktor Škoda

Pomalu se vrací po zranění, už minule proti Dukle naskočil jako střídající hráč. Kouč Trpišovský uvažuje, že svého kapitána pošle do hry od začátku. Útočník Milan Škoda je zrozen pro takové bitvy, jako je derby.

Jasný důkaz podal na jaře. V nastavení dostala Slavia výhodu penalty a on se nerozpakoval. Vzal si míč a poslal ho do sítě. Slavia tak dokonala vzpouru, ještě v 70. minutě prohrávala 0:3, nakonec brala bod za remízu.

„Jiní hráči by do vápna ani nedošli,“ poklonil se psychické odolnosti velkého šéfa Trpišovský.

Škoda je velká zbraň Slavie. Bohužel pro Spartu, zdaleka ne jediná.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:30 pondělí 4. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 7
  • 4
  • 4
  • 3
  • 3