Ligový Expres: Jílek ven! Ano, problém Sparty je, že trenér nedělá svou práci

Propadák, ostuda, navíc šťouchanec od neoblíbeného soupeře. Fotbalová Sparta začala jaro domácí prohrou s Libercem. Ligový Expres, a není sám, vidí zásadní chybu v práci a nastavení metod trenéra Václav Jílka.

Mladík v černé bundě se zničehonic zjevil u lavičky Sparty a začal si cosi vyříkávat s trenérem Václavem Jílkem. Stalo se to na konci duelu se Slovanem a kouč poté uznal: „Nebyl vulgární, ale příjemné to nebylo.“

Jeden z fanoušků Sparty si přišel vyříkat výkon týmu proti Liberci s trenérem Václavem Jílkem až na lavičku.

Příjemný nebyl však ani samotný zápas pro stále zkoušenější příznivce letenského týmu. Sparta prohrála s Libercem 0:2, obě branky jí dal Tomáš Malinský, fotbalový sprinter, kterého nemají na Letné od podzimního vzájemného střetnutí (také dal dva góly a přidal pár slovních rýpnutí) fakt rádi.

Zkrátka černá sobota.

Liberecký Tomáš Malinský sestřelil Spartu dvěma góly a ještě si užil provokaci fanoušků.

Není divu, že stadion na konci spustil: „Jílek ven!“

A to ještě lidé mizící z tribun nevěděli, jak bude kouč považovaný za zastánce moderny, komunikace, osvěty i pokroku utkání hodnotit.

To by ho totiž (skoro jistě) rovnou vyhnali na vlak do Olomouce, kde bydlí.

Jílek totiž naprosto neuvěřitelně shodil jednu ze zásadních součástí trenérské práce, o čemž svědčí dva výroky, které pronesl na tiskové konferenci.

Při prvním hodnotil výkon, především nevelkou rvavost v ofenzivě. Sparta neměla nijak oslnivé množství šancí, nebyla příliš nebezpečná.

Sparta je v křeči, jak ukazují výrazy Adama Hložka a Benjamina Tetteha.

„To souvisí se základní věcí. Hráči musí jít do utkání s tím, že se budeme rvát, že budeme nachystaní. To jsem tam neviděl. Pak bylo znát, že šance nepřicházely. Hráli jsme pomalu, dlouho to obehrávali. Chyběla větší rychlost. Přitom vepředu máme hráče, kteří jsou schopní se běžecky prosadit,“ ozřejmil Jílek problém.

Jenže je to (logicky) druhý plán. Jak je možné, že hráči nebyli tak nachystaní, aby bojovali za Spartu, aby připomněli bývalou hrdost, až pýchu klubu?

Vždyť i sportovní ředitel Tomáš Rosický právě toto vzýval, když na předjarní tiskovce mluvil o tom, jak by se celek měl prezentovat.

„Týmu naprosto věřím. Kluci jsou dobře připravení. V sobotu chci vidět organizovaný tým, který bude bojovat za rudý dres,“ naznačil směrem k souboji s Libercem.

No, bylo to jinak, za což mohl Jílek.

Spartě nepomohl na začátku jara ani návrat kapitána Bořka Dočkala.

Důkaz? Toto přiznání, slova o tom, že hráče před utkáním nijak přehnaně nemotivuje. Není například jako jablonecký Petr Rada, pro nějž je „vytunění“ bojovné nálady klíčovou zbraní.

„Pokud má trenér motivovat hráče, je to začátek problému. Hráči musí mít vnitřní motivaci, ukázat svůj stoprocentní výkon. Odevzdat to, co v nich je. A klidně i něco navíc, jít na hranu možností. To není otázka motivace. Je to o typologii a charakteru,“ prohlásil Jílek po Liberci.

Je to obžaloba hráčů, ale i sebe samého. A také důkaz, že Sparta se bude točit v bludném kruhu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:35 pondělí 15. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 54
  • 51
  • 50
  • 49
  • 47