Lajdák, který se chtěl vykašlat na fotbal. Teď se Slavia děsí, že jí gólman Kolář zamává

Nula na Camp Nou proti slavné Barceloně, nový rekord v počtu čistých kont a druhý mistrovský titul v řadě. Fotbalový brankář Ondřej Kolář zažil naprosto senzační sezonu a není divu, že se kouč Slavie Jindřich Trpišovský přímo klepe strachy, že o svůj klenot během letního přestupového období přijde. Okolo gólmana, který byl vyhlášen nejlepším hráčem celé sezony a pyšní se famózní rozehrávkou, krouží evropské velkokluby. Není tomu ale dlouho, co Kolář neměl motivaci chytat a chtěl pověsit rukavice i kopačky na hřebík! Kdy u něj nastal zásadní obrat k lepšímu?

V 31 odchytaných ligových zápasech inkasoval Ondřej Kolář pouze 10 branek a připsal si neuvěřitelných 23 čistých kont. Překonal tím dosavadní rekord samostatné ligy, který drželi Petr Čech a Zdeněk Jánoš se 17 čistými konty. 

Když k tomu připočteme jeho skvělou rozehrávku a čtení hry, není nejmenších pochyb o tom, že je s přehledem nejlepším brankářem v české nejvyšší soutěži a pro Slavii je naprosto nepostradatelnou oporou.

Není tak divu, že když se o něj začaly zajímat slavné kluby jako Ajax či Valencia, trenér Slavie Jindřich Trpišovský značně znervózněl. 

O svůj klenot nechce přijít za žádnou cenu.

„Přeji si, aby nikdo neodešel, hlavně v případě Ondry Koláře. Je pro nás extrémně důležitý a doufáme, že u nás ještě sezonu zůstane,“ vyjádřil Trpišovský své přání po posledním ligovém zápase s konkurenční Spartou.

Ani brankář Slavie se sám nikam nežene. „Láká mě si se Slavií znovu vyzkoušet Champions League,“ říká Kolář. 

Takhle Kolář oslavoval výhru v derby nad pražskou Spartou.

Minulost největší hvězdy nejvyšší české fotbalové soutěže je více než zajímavá. Kolář se netají tím, že fotbalu vždy nedával sto procent.

„S přechodem k dospělým jsem se musel změnit. Ale kdybych se probudil v patnácti šestnácti, mohl jsem být jinde,“ přiznal před časem Kolář.

A toho, že to byl trochu flink, si všimli i jeho nadřízení.

„Ondra je od mládí považován za velký talent. Ne úplně vždy s ním nakládal, jak měl. Jeho dispozice ho předurčují pro velký fotbal,“ řekl na brankářovu adresu sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar, jenž Koláře zažil už v Liberci.

Ondřej Kolář ještě coby gólman libereckého Slovanu

Fotbalovými kuloáry se nese, že Kolář dříve létal v oblacích. Myslel si, že talent mu stačí a kariéra poběží sama. 

Jednou se mu zápas povedl na jedničku s hvězdičkou, stouplo mu to trochu do hlavy a v dalším utkání už byl nesoustředěný a dělal chyby.

Ondřej Kolář ještě coby gólman libereckého Slovanu

Pochybovačům zavřel ústa, ve Francii za něj nabízeli 400 milionů

Často byl Kolář také zraněný a musel se do formy zase znovu dostávat. Jednu dobu to dokonce vypadalo tak bledě, že Kolář přemýšlel o ukončení své krátké kariéry. 

Ničily ho zejména nekonečné trable s achilovkou, podstupoval komplikovanou léčbu, která ale nezabírala.

Ani to ale Slavii neodradilo od toho, aby začátkem roku 2018 za Koláře do Liberce poslala 25 milionů a udělala z mladého gólmana jednoho z nejdražších brankářů v historii české ligy.

Na svatostánku Camp Nou vytáhl Kolář několik senzačních zákroků.

Zpočátku se ozývaly ohlasy, že Kolář na top klub, jako je Slavia, nemá zejména po psychické stránce. 

Dnes už ale o jeho kvalitách nikdo nepochybuje a je jen otázkou času, kdy z Edenu zamíří do ještě většího klubu a Slavia na tom pořádně vydělá. Koncem loňského roku za něj přiletěla nabídka z Francie za zhruba 400 milionů korun!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 pondělí 9. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 133
  • 64
  • 62
  • 61
  • 54
  • 50