Transgenderová vzpěračka, kloktající lékař a zlatý terorista! Největší bizáry olympiády v Tokiu
4/7

Ochrana duševního zdraví je víc než medaile

Americká sportovní gymnastka Simone Bilesová měla být jednou z největších postav olympiády v Tokiu. Ze závodů ale čtyřnásobná šampionka z Ria nečekaně odstoupila a jako důvod označila ochranu svého duševního zdraví.

„Tak jako tak stojíme všichni za tebou, Simone,“ uvedla na Twitteru organizace USA Gymnastics. 

Simone Bilesová odstoupila ze závodů kvůli ochraně duševního zdraví.

Devatenáctinásobná mistryně světa Bilesová se potýká s mentálním blokem, kterému se říká „twisties“ a spočívá v tom, že dotyčný má problémy posoudit, kde se během prvků ve vzduchu nachází jeho tělo v porovnání se zemí.

„Musím se soustředit na své duševní zdraví. Musíme chránit své duše a těla, a ne jen dělat to, co po nás svět chce. Už si tolik nevěřím, asi je to tím, že jsem starší. Nechci udělat nějakou hloupost a zranit se, aby mě odnášeli na nosítkách. Olympijské hry jsou velká věc, musíte být připraveni na 100 nebo 120 procent, jinak si ublížíte,“ uvedla po odstoupení Bilesová, kterou v jejím rodném městě ale po olympiádě lidé i tak vítali jako šampionku.

Bilesovou v minulosti zneužíval doktor, který skončil v kriminále.

Už dříve se Bilesová také svěřila, že ji sexuálně zneužíval Larry Nassar, dlouholetý lékař amerických gymnastek, který skončil poté ve vězení.

„Dlouho jsem se sama sebe ptala: ‚Byla jsem tak naivní? Byla to moje vina?‘ Teď znám odpověď na tyhle otázky. Ne, ne! Nebyla to moje chyba. Nebudu nést vinu, která spočívá na Larrym Nassarovi a dalších,“ napsala před lety na Twitteru Bilesová.

4/7
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 středa 8. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 17
  • 17
  • 8
  • 3
  • 2