Pelta perlil soudu: Lesbický poměr Valachové? Večeře platí manželka, Čech prodá i teplý vzduch

Hrozí mu až dvanáct let za mřížemi, on se ale skvěle baví! Fotbalový boss Miroslav Pelta (55) vypovídá u Městského soudu v Praze, který řeší kauzu údajných machinací s dotacemi na sport. Majitel Jablonce a bývalý šéf FAČR ve středu svou vinu rázně odmítl. V soudní síni bylo hodně živo! Fotbalový šíbr chrlil jednu hlášku za druhou, pustil se například do legendárního brankáře Petra Čecha, naznačil milostný poměr exministryně Valachové s její tehdejší náměstkyní a na chodbě zase ostatní bavil tím, že předváděl čápa.

V kauze údajných machinací s dotacemi na sport figuruje celkem pět obžalovaných.

Obžaloba má tři části, ve všech figuruje někdejší náměstkyně MŠMT Simona Kratochvílová, která se soudu omluvila, že byla hospitalizována v Brně. Bývalá náměstkyně měla podle státního zástupce milenecký poměr s Peltou a prozrazovala mu zákulisní informace z rozdělování sportovních dotací, které bylo v její gesci.

Peltově fotbalové asociaci pak v únoru 2017 údajně na úkor dalších žadatelů o dotace zajistila za Břízovy pomoci navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun.

S Peltou se údajně také domluvila na tom, kterým dalším 21 konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu Podpora materiálně technické základny sportu. Nezákonně tím podle obžaloby ovlivnili rozdělení nejméně 454 milionů ze státního rozpočtu.

Pelta začal se svou výpovědí ve středu a hned na úvod rázně odmítl, že svým jednáním způsobil nějakou škodu.

„Odmítám, že bych se cítil vinen. Nic jsem neudělal, nezpůsobil, nevznikla žádná škoda. Jsem rád, že jsem mohl předstoupit před soud a všechno vysvětlit,“ začal svou řeč Pelta, který také řekl, že podle něj jde o řízený proces.

I tak měl ale Pelta evidentně dobrou náladu. Na chodbě bavil všechny přítomné tím, že předváděl čápa. Velký čáp je totiž jeho přezdívka.

Miroslav Pelta předváděl čápa.

Justiční stráž poté musela Peltovi říct, aby si nasadil roušku, která mu během tanečku spadla.

Miroslav Pelta u soudu

Majitel fotbalového Jablonce před soudem poté vysvětloval, kolik měl fotbal příjem z různých dotačních programů.

„Musím jednoznačně odmítnout, že jsem chtěl někde něco získávat na nějakých poradách. Byl jsem garantem programu V, poradcem paní ministryně (Valachové, pozn. red.), dávali jsme do toho srdce, dělali jsme to zadarmo, i tady s Mirkem Janstou, chtěli jsme pomoci českému sportu. Přitom jsem byl po Ivánku, kamaráde toxický, moc lidí se se mnou nechtělo bavit,“ pravil Pelta.

Čech dokáže prodat i teplý vzduch. Valachová si s Kratochvílovou krásně rozuměla

Fotbalový šíbr rozesmál celou jednací síň, když o fotbalistech prohlásil, že to nejsou žádní inteligenti, a lehce si rýpl do legendárního brankáře Petra Čecha.

„Moc chytrých hráčů neznám. Ale řeknu výjimku. Petr Čech, ten dokáže prodat i teplý vzduch,“ vtipkoval Pelta na adresu slavného gólmana.

Ve své řeči Pelta promluvil také o bývalé ministryni Kateřině Valachové a naznačil milostný poměr s její tehdejší náměstkyní Simonou Kratochvílovou, s níž měla Valachová bydlet.

„Paní Valachová sama neudělala nic, všechno předala Simoně Kratochvílové. S Kratochvílovou spolu bydlely, krásně si rozuměly,“ řekl Pelta.

Miroslav Pelta u soudu

Netrvalo dlouho a Valachová se vytasila s reakcí na fotbalového bosse na svém Twitteru.

„Jsou to lži a jsou to ubohé lži. Žádnou společnou domácnost jsem s náměstkyní Kratochvílovou neměla. A proč mohla jistou dobu užívat část služebního bytu resortu školství, to ráda vysvětlím u soudu,“ uvedla Valachová, která si do Pelty poté rýpla kvůli tomu, že se sám nazval „ministrem sportu“.

„Zjevně mu uniká rozdíl mezi funkcí oficiálního porybného a šibalem, který z rybníku tahá kapříky,“ napsala exministryně. Kapříci jsou ve fotbalovém žargonu výraz pro úplatky.

Takový ten brýlatý ministr ze sociální demokracie...

Podle obžaloby si Pelta měl z peněz FAČR pořídit byt pro již zmíněnou náměstkyni Valachové Simonu Kratochvílovou. Údajně tam měli dojednávat dotace. S tím ale Pelta nesouhlasí a u soudu sdělil, jak tomu podle něj bylo.

„Ten byt na Senovážném náměstí jsem platil já. Na nějaké účely, o kterých nechci mluvit. Objednávala to jedna holka z FAČR, ale platil jsem to celou dobu já. Simona Kratochvílová bydlela u Katky Valachové, pak jim ale řekl ministr ze sociální demokracie..., takový brejlatý, to je jedno, že už to takhle dál nejde a chystá se na ně mediální útok. A tak se Simona musela den ze dne vystěhovat od Katky. Tak mi volala, že je průser. A já jí ten byt nabídl. Ona mi za to platila nájem,“ řekl Pelta.

„To nebyl žádný konspirační byt, jak se snaží říkat pan státní zástupce,“ dodal Pelta, jenž poté vyřkl větu, která se následně stala hitem na sociálních sítích a díky níž je fotbalový boss označován za svůdníka či lamače dívčích srdcí.

„Já když pozvu někoho do bytu a není to mužské pohlaví, má to nějaký směr. Ale není to, kristepane, úplatek, jak vykonstruoval pan státní zástupce, že to byl konspirační byt, kde se budou přepisovat dějiny. My nedělali nic zakázaného. A za to druhé jsem dostal doma. Já mám přísnou paní,“ řekl Pelta.

Miroslav Pelta se zdraví s Miroslavem Janstou.

Večeře za mě platí manželka

Součástí obžaloby je údajné předání úplatku, kterým měl být dárkový voucher od cestovní kanceláře Alexandria. Kratochvílová pak jela na Seychely. 

„Ten voucher jsem jí nedával jako úplatek. Já to jen zprostředkovával, nic víc. To byl její výlet, její záležitost. Jen bylo domluvené, že to nemusí platit hned,“ vysvětlil Pelta, který ve středu vedl zhruba osmdesátiminutový monolog, v němž popsal i to, jak se cítil ve vazbě.

„To byl zážitek tam měsíc být. A chodili se na mě koukat na pseudonávštěvy lidi ze státního zastupitelství. To byly tlaky,“ vzpomíná Pelta.

Před soudem Pelta přiznal také své majetkové poměry.

„Jsem zaměstnán ve svém klubu FK Jablonec. Můj měsíční příjem je v malých statisících. Kolem 200–300 tisíc měsíčně. Vlastním nemovitost, restauraci Žižkův vrch, jsem akcionář společnosti FK Jablonec, vlastním dům s nebytovými prostory a byty na jablonecké pěší zóně. A kolik mám na účtu? Kdo dělá fotbal, na účtu nic nemá a na peníze čeká. Jsem nízkonákladový, nepiju, nefetuju. Když jdeme s manželkou na večeři, většinou to platí ona z karty,“ šokoval soudní síň Pelta.

Miroslav Pelta u soudu

Soud s fotbalovým bossem, který je obviněn ze čtyř různých trestných činů včetně podplácení a navedení ke zneužití pravomoci a hrozí mu až dvanáct let za mřížemi, pokračuje i ve čtvrtek. Kauzu budeme nadále sledovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pátek 16. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 58
  • 58
  • 51
  • 50
  • 41