Smutný příběh hokejisty Sýkory: Dluží miliony slavným, kamarádi ho teď ženou před soud!

Na kontě má dvě zlaté medaile ze světových šampionátů. Po kariéře se rozhodl, že s cenným kovem začne podnikat. Na byznys se zlatem ale bývalý hokejista Michal Sýkora (49) krutě dojel. Borec, který několik let válel i v zámořské NHL, přišel o střechu nad hlavou a napůjčoval si miliony od slavných sportovců. Bývalí kamarádi ho teď ženou před soud a on nemá z čeho své dluhy splácet!

Ještě v roce 2016 si bývalý hokejový obránce Michal Sýkora pro týdeník Euro pochvaloval, že se z něj po kariéře stal byznysmen. Vše nasvědčovalo tomu, že se mu skvěle daří.

„Vedle prodeje investičního zlata mapujeme další služby, jako je prodej zlatých slitků nebo různé finanční produkty bázované na zlatě. A když se podíváme na zájem, je jednoznačně rostoucí,“ řekl zhruba před sedmi lety Sýkora, jehož firmy The Golden Investment a MPM Invest měly zpočátku obrat v řádu stamilionů.

Podle zjištění deníku Blesk se ale nezkušený podnikatel Michal Sýkora brzy dostal do velkých finančních problémů. Podle zápisu soudu měl přijít o 100 milionů korun a dva domy.

Zpočátku hokejista své dluhy splácel z vlastních zdrojů, pak si ale začal půjčovat všude možně. Od lichvářů, ale také od svých kamarádů z řad slavných sportovců.

Výše uvedený deník uvádí, že si Sýkora půjčil více než 2,3 milionu korun například od legendy z Nagana Vladimíra Růžičky, téměř 3 miliony mu měl poskytnout odchovanec Kladna Jiří Tlustý. Oba Expres oslovil s žádostí o vyjádření.

„Nebudu se k tomu určitě vyjadřovat, není to starost žádného deníku. Je to smutný příběh a ptejte se na to jen Michala,“ sdělil redaktorovi Expresu Jiří Tlustý.

„Nezlobte se, ale nic k tomu říkat nebudu,“ reagoval Růžička.

Michal Sýkora

Sýkora přestal zvládat situaci v roce 2019, kdy se jeho zákazníkům výrazně zpožďovaly výplaty slíbených dividend. Nakonec platby přestaly chodit úplně. Většina poškozených navíc své zlato nikdy neviděla a asi ani neuvidí.

„Dlužník uvádí, že není v jeho silách hradit jednotlivě peněžité závazky, které eviduje,“ konstatoval soud.

Michal Sýkora

Bývalý skvělý obránce, který s pražskou Spartou v sezoně 1999/2000 opanoval extraligu, měl přijít nejenom o miliony, ale také o střechu nad hlavou a spoustu svých přátel. Mnoho věřitelů se na něj totiž rozhodlo podat trestní oznámení a není vyloučené, že Sýkora kvůli byznysu se zlatem skončí za mřížemi.

Kromě zmíněných hokejistů Vladimíra Růžičky a Jiřího Tlustého měl Sýkorovi půjčit peníze také například reprezentační kapitán Roman Červenka. Konkrétně mělo jít o více než 25 milionů korun.

Peníze měl Sýkora vylákat také od bývalých fotbalistů, například exsparťana Davida Lafaty či někdejšího slovenského reprezentanta a ikony Slavie Dušana Šventa.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 úterý 6. června 2023. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 13
  • 10
  • 8
  • 7
  • 6