Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Konec průšviháře Fenina: Pohřbil v Brně poslední šanci na návrat?

    Ani angažmá ve Slavii Martinu Feninovi nevyšlo. | foto: iDNES.cz

    Už zase se pokoušel o návrat. Už zase to nevyšlo. Fotbalista Martin Fenin je v devětadvaceti letech tragicky blízko sportovního důchodu. I když on to poté, co se nakonec nedostal k větší šanci v prvoligovém Brně, odmítá. A zlehčuje.

    V roce 2008 se dostal mezi světovou elitu. Jako jediný Čech. Důkaz? Firma Pepsi ho angažovala, aby se mihnul v její reklamě. Dostal se to do - celkem - slušné společnosti.

    Martin Fenin byl v roce 2008 jednou ze světových tváří Pepsi.

    „Martin je právem považován za jednoho z budoucích tahounů naší fotbalové reprezentace. Hlavními důvody pro Pepsi byl tedy Martinův talent, perspektiva do budoucna a jeho dosavadní neokoukanost v mediální oblasti,” řekl tehdy serveru sport.cz marketingový manažer Pepsi Jiří Jindra.

    Vedle Fenina si ve spotech zahráli velikáni: Lionel Messi, David Beckham, Ronaldinho, Thiery Henry... Ne, to nejsou hvězdy lokálního významu, to jsou světové superstar.

    Další angažmá Martinu Feninovi nevyšlo. Je jeho kariéra na konci? V devětadvaceti letech.

    Martin Fenin, tehdy jeden z největších talentů Evropy, útočník s nevšedním nadáním, mezi ně patřil. A čekalo se, že se do nejvyšší společnosti posune i v profesi, jež ho velmi dobře živila. Ve fotbale.

    Dal gól ve finále mistrovství světa do dvaceti let. V prvním zápase v německé bundeslize se v dresu Frankfurtu trefil třikrát. Byl členem národního mužstva. Vše před sebou.

    Dnes mu je devětadvacet. Už déle než rok nehraje. Nyní se zkoušel prosadit do kádru Zbrojovky Brno, jednoho ze slavných klubů Česka. Jenže neuspěl. Jako hlavní důvod označil zdravotní problémy, potíže s dříve operovaným ramenem.

    Martin Fenin je odchovancem Teplic.

    „Jeho aktuální zdravotní stav mu nedovoluje v plném zatížení absolvovat přípravu a úspěšně zakončit druhý postupný cíl. Příčinou je v minulosti zraněné a operované rameno,” uvedl trenér Zbrojovky Svatopluk Habanec.

    Vedení brněnského klubu tak ukončilo hráčův pokus o comeback. Pracoval na něm delší dobu. Fenin ještě před listopadovým zařazením do přípravy s juniorkou podstoupil tříměsíční kondiční přípravu pod vedením trenéra Aleše Kaplana a úspěšně ji zakončil testy.

    Bylo to marné. Přesto Fenin po krachu další šance řekl serveru isport.cz: „O konci kariéry se nebavíme. Nepracoval jsem v Brně skoro půl roku, abych to pak zabalil, to by byla škoda. Makal jsem, připravoval jsem se tady a chtěl bych za to klubu poděkovat. Potřebuju ještě teď takové dva tři týdny, abych se dostal do optimální pohody a mohl zase naplno trénovat.“

    Jeho slova jsou však podivná. Důvod je jasný. Pokud by byl půl roku v plném tréninku, těžko by ho zastavily dva týdny, kdy by musel ubrat. Už by byl na vlně, vlastně nachystaný na první ligu. Jen by si dal oraz.

    Příčiny budou jiné. Zaprvé je v Brně slušná konkurence. V útoku válí Michal Škoda, nejlepší kanonýr ligy. Vedle něj má pevné postavení Jakub Řezníček, bijec a také velmi dobrý střelec.

    Na ně bude mít Fenin, jenž rok nehrál a předtím kopal (neúspěšně) třetí německou ligu, rozhodně ztrátu.

    Zadruhé je tu motivace. Fenin bydlí v Praze, už si zvykl na život fotbalového rentiéra. Liga bolí, to on neměl nikdy příliš v lásce. Nyní po pauze by to byla ještě větší řehole.

    Fenina podle všeho nežene ani finanční stimul. „Ne, kvůli penězům to není,” vysvětloval, proč se chce vrátit do vrcholového fotbalu.

    Není divu, v německém Frankfurtu hrál déle než tři roky. Přestoupil do něj z Teplic za více než 100 milionů korun. Hráči jako on běžně podepisují smlouvu na milion eur hrubého ročně. Později v druholigovém Chemnitzu bral 300 tisíc měsíčně, po dalším přestupu ve Slavii kolem dvou set tisíc.

    Fenin je sice flamendr, ale rozhodně není chuďas.

    Především to však vypadá, že už je jen BÝVALÝ fotbalista.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:49 pátek 19. května 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      13
    • Cože
      11
    • Sladký
      10
    • Haha
      9
    • Tvl
      9
    • Super
      8