Ligový Expres: Ščasný ven? Proč by měl trenér Sparty odejít?

Začíná to být jako nekonečné televizní seriály. Úpadek fotbalové Sparty, tak by se mohlo dílko jmenovat. Jeho další díl se odehrál na Letné, kde čím dál trapnější tým prohrál s Teplicemi. Ligový Expres se snaží najít důvody, proč by mělo být vyslyšeno skandování tribun: Ščasný ven!

Jsou pátí. Vyhráli jen devět z osmnácti utkání. Na první Slavii ztrácí patnáct bodů, na druhou Plzeň jen o čtyři méně.

Kapitán Slavie Milan Škoda slaví gól proti Mladé Boleslavi.

A asi hodně těžko se jim poslouchají slova slávistického kapitána Milana Škody, která pronesl po výhře 3:2 nad Mladou Boleslaví: „Do konce ligy je ještě daleko, ale vypadá to, že to bude mezi námi a Viktorkou.“

Lídr Slavie tak přiznal, že už pomalu vynechává z boje o titul rivala největšího, Spartu. Je to celkem troufalý výrok, ale jedině, když ho poměřujeme historickými zkušenostmi.

Tepličtí slaví, sparťan Nicolae Stanciu nevěří.

Aktuální situace je prostě taková: Sparta je trapná, slabá, karikatura sama sebe. Zásadní vliv na to má její vedení, nejvíce na ráně je nyní Zdeněk Ščasný, sportovní ředitel i trenér v jedné osobě.

Fanoušci to samozřejmě také vidí. Proto během druhého poločasu nedělního střetu s Teplicemi opakovaně skandovali: „Ščasný ven!“

Je to logický požadavek. Ščasný nynější nesourodý celek spoluvytvářel, ovlivňuje herní taktiku, složení sestavy, vybral ty, kteří mají mužstvo táhnout.

Sparťané prožili v zápase proti Teplicím blamáž, doma prohráli.

Jeho tápání potvrzuje také detail, po němž Teplice rozhodly duel na Letné. Ve druhé půli vyrovnaly hru (je pravda, že Sparta předtím měla dobré šance, ale neproměnila je), nakonec i rozhodly.

Gól padl z naprosto triviální situace, po autovém vhazování. Sparta v tu chvíli úplně selhala, přitom inkasovat ze standardní situace je považováno za jeden z fotbalových hříchů. „Jen jsem se otočil a viděl jsem, že jsou za námi,“ přiznal záložník Lukáš Vácha.

Tým v ten moment ovlivnil fakt, že přešel na jiné rozestavení se třemi středními obránci, které nemá tolik zažité. To je první věc, jež jde za Ščasným, hlavním koučem.

Sparťanští fanoušci ukázali, co si myslí o vedení klubu.

Druhým problémem bylo, že Tepličtí využili defenzivní nekvality rumunského reprezentanta Alexandra Chipcia. Ten je náturou útočný hráč, Sparta ho však v létě, když byla v nouzi, přivedla na pozici pravého beka. Na tomto postu hraje opakovaně průměrně, především obranné vlastnosti u něj nejsou na dostatečné úrovni.

„To, jak Chipciu zaspal a vypustil svého hráče, je neskutečné,“ kritizoval Ščasný po utkání.

Jenže právě on Rumuna do Sparty přivedl, on věřil, že zvládne nastupovat v obraně. I když v reprezentaci i v minulém angažmá v Anderlechtu Brusel hrál něco jiného.

Plzeň zvládla důležitý souboj ve Zlíně.

Chipciu je jen jeden z mnoha příkladů. Sparta opakovaně ukazuje, že má problémy s herní disciplínou (to je právě případ tohoto gólu) i tou klasickou – je nejvíce trestaným mužstvem ligy.

„Takovou Spartu jsem dlouho neviděl,“ pronesl i Pavel Moulis, střelec vítězné teplické branky.

Má pravdu. Proto by se mělo přání fanoušků o odchodu Ščasného změnit v realitu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:05 úterý 9. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 10
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6