Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ligový Expres: Slavia je správný mistr. Pomohla jí i smlouva s ďáblem

    Tomáš Souček, největší hvězda Slavie | foto: Profimedia.cz

    Je to správný mistr ligy. Slavia Praha. Také Ligový Expres s touto všeobecně přijímanou tezí souhlasí. Upozorňuje však na to, že v českém fotbale se bohužel nerozhoduje jen na trávníku.

    I když Plzeň bodově Slavii na jaře stahovala, o titulu pro Pražany nebylo pochyb. „Nedovedu si představit, že by to dopadlo jinak,“ řekl kapitán červenobílých Milan Škoda.

    Je to tak.

    Kapitán Slavie Milan Škoda trenéra Jindřicha Trpišovského nešetřil.

    Nakonec i sami soupeři uznávají, že Slavia zabrala trůn a pohár právem. „Měli výbornou sezonu. Gratuluju,“ pronesl plzeňský záložník Tomáš Hořava gentlemansky a také logicky.

    Slavia byla v lize prostě jasná jednička. Ve čtyřiatřiceti zápasech (ještě ji čeká derby se Spartou s převzetím poháru) nastřílela sedmdesát sedm gólů. Druhá Plzeň jich dala o jedenadvacet méně.

    Slávisté také nejčastěji stříleli, průměrně osmnáctkrát na zápas. Sparta s Plzní se nedostaly ani na číslo patnáct.

    Při oslavě v šatně nechyběl šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

    „Věřím, že jsme skoro bez výjimek předváděli výborný fotbal, dávali jsme spoustu gólů. Netvrdím, že to bylo bez zaškobrtnutí. Určitě bych si dokázal představit, že to v některých momentech nebo zápasech bude vypadat jinak. Ale myslím, že celkově jsme to zvládli super. Když to sečtu s tím, jak náročný program kluci měli a kam jsme se dostali v Evropské lize, tak musím před nimi a před realizačním týmem smeknout,“ řekl po posledním utkání v Ostravě sportovní ředitel Jan Nezmar.

    Právě on je společně s trenérem Jindřichem Trpišovským a šéfem Jaroslavem Tvrdíkem, který pro Slavii sehnal superbohatého čínského majitele, zásadní postavou klubu.

    Klíčová dvojice pro Slavii: sportovní ředitel Jan Nezmar a trenér Jindřich Trpišovský

    Nezmar s Trpišovským totiž stvořili šlapající mašinu.

    Ano, mají peníze, ale to Sparta také. Přesto tápe, hraje zhusta příšerný fotbal, výsledkově je mimo. Slavia je nyní na úplně jiném levelu.

    Nezmar s Trpišovským dokážou přesvědčit hráče, aby šli do Slavie. Proto za pár týdnů zřejmě uzmou Spartě pravého obránce Jablonce Tomáše Holeše. Nejlepší hráč ligy na tomto postu měl přitom nejprve blíže na Letnou. Jenže zase to (jako například v případě Vladimíra Coufala) nedopadne.

    Nezmar však přispěl i jinak. V minulých sezonách šla Slavia tvrdě proti Romanu Berbrovi, místopředsedovi asociace, fakticky proti vládci tuzemského fotbalu.

    Šéf Tvrdík především na Twitteru na Berbra útočil a Slavia to neměla s rozhodčími (jimž Berbr skrytě šéfuje) úplně jednoduché.

    Slávisté uhráli v Ostravě remízu a jsou mistry ligy.

    Nyní je to jinak.

    „Je udělaná tlustá čára. Teď to funguje tak, že já se domlouvám s Honzou Nezmarem, on jde za ním a přes něj mi pan Tvrdík odpovídá. Ve věci reprezentací, stadionu. A směrem k veřejnosti o sobě mlčíme. Já jsem tedy na něj nikdy nereagoval a teď jsem rád, že z jeho strany je taky klid,“ řekl Berbr v únorovém rozhovoru pro Deník Sport.

    Tvrdík navíc na Berbra přestal dotírat, nastal klid na frontě.

    Výsledek? Slavia je v klidu, kopala patnáct penalt, k čemuž však přispívá především její aktivní herní styl. Stěžovat na sudí si mohla asi jen po jarním derby se Spartou.

    I to patří do mistrovské skládačky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:37 středa 18. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      38
    • Trapas
      34
    • Tvl
      33
    • Haha
      31
    • Cože
      31
    • Sladký
      29