Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kareš: Vémola si vybírá lehké soupeře, to není nic nového. S Kinclem jasně prohraje!

    Karlos Vémola a Patrik Kincl se poprvé utkali pod hlavičkou organizace XFN. Tehdy vyhrál Vémola. | foto: Profimedia.cz

    Loni podle svých slov utekl hrobníkovi z lopaty, teď už má Karlos Vémola (37) opět velkolepé plány. Za pouhé dva měsíce chce stihnout dva zápasy. Od fanoušků bojových sportů ale místo obdivu sklidil spíše výsměch. Důvodem je fakt, že měsíc před plánovanou bitvou s rivalem Patrikem Kinclem (33) má Terminátor změřit síly s Alem Matavaem (28). Výrazně drobnější borec, jehož slabinou je boj na zemi, je jasným outsiderem pro experty i sázkové kanceláře. Někteří ho nazývají „žrádlem pro Vémolu“, šampion Kincl zase mluví o zbytečném zápase. Bývalý šéf dnes již neexistující organizace XFN Petr Kareš to ale vidí trochu jinak a Vémoly se před drsnou kritikou spíše zastává. „Vybral si typologicky vhodného soupeře, kterého pravděpodobně přibije na zem a ukončí v prvním kole. Dělal to tak po zranění vždy a není to nic nového,“ tvrdí Kareš.

    Organizace Oktagon MMA na sobotním galavečeru v Mnichově oznámila soupeře Karlose Vémoly pro turnaj Oktagon 41 v Liberci. Tím se stal osmadvacetiletý rodák z Americké Samoy Al Matavao. Fanoušci tento matchup vůbec nechápou a klepou si na čelo. Matavao je sice velmi dobrý a nevyzpytatelný boxer, ale absolutně nedosahuje Vémolových kvalit, o čemž svědčí světový žebříček Fightmatrix.

    Vémola je v současné době na 46. místě mezi zápasníky polotěžké váhy (do 93 kilogramů), Matavao se nachází na 225. pozici coby bijec ze střední váhy (do 84 kilogramů).

    Drobný ranař ale ve střední váze zápasí zejména z toho důvodu, že se mu příliš nechce shazovat. Jinak stavbou těla připomíná spíše zápasníka z lehké či velterové váhy.

    Oproti Vémolovi tedy bude zcela jistě výrazně lehčí a silově na něj nebude stačit. Scénář zápasu je tedy víceméně jasný a jde jen o to, jak dlouho dokáže Matavao českému Terminátorovi vzdorovat.

    Pro milovníky bojových sportů je ale vtipné, že Vémola o Matavaovi mluví vlastně jako o velké výzvě.

    „Soupeř to je určitě tvrdý. Porazil mého týmového parťáka Salina (Pavel Salčák). Myslím si, že Pirátovi (Krištofič) taky celkem ze začátku zatopil. V posledním zápase s Markem Mazuchem předvedl krásný knokaut. Nepříjemný je trošku v tom, že je levák, že budu muset malinko změnit přípravu. Ale jinak malý, tvrdý, silný, zkušený, podsaditý zápasník. Dobrá příprava na Kincla,“ řekl pro web iSport.cz Vémola.

    Šampion Kincl, s nímž se má Karlos střetnout 20. května o titul pro krále střední váhy, se jeho slovům vysmál.

    „Osobně jsem očekával někoho z druhé stovky žebříčku, ale že se podíváme až do té třetí, to mě překvapilo. Pro Karla je to ideální soupeř na snadnou výhru. Matavaa porazil třeba i Pirát, který byl podle Karla fejkový šampion. Nedovedu si představit, že by Vémolu v něčem ohrozil. Nebude to souboj v postoji, kde Matavao umí trefit a klame tělem,“ řekl Kincl, který je toho názoru, že jde o naprosto zbytečný zápas.

    Patrik Kincl

    Podobně to vidí i fanoušci, kteří svůj názor dávají jasně najevo na sociálních sítích Oktagonu. Tam se velké kritiky dočkal jak Vémola, tak promotéři organizace.

    Kareš: Karlos si po zranění vždy vybírá lehké soupeře, Kinclovi se ale nevyhýbá

    Vémola i Oktagon se nyní dočkali zastání od člověka, od něhož by to lidé nejspíše nejméně čekali. Bývalý šéf konkurenční a dnes již neexistující organizace XFN Petr Kareš ve vyjádření pro Expres.cz nastínil, proč je podle něj zápas Karlose Vémoly a Ala Matavaa naprosto pochopitelný.

    „Chápu, že jsou fanoušci zklamaní, ale zároveň si nemyslím, že by Vémola dělal něco nepřijatelného. Po delší zápasové přestávce si vybral typologicky vhodného soupeře, kterého pravděpodobně přibije na zem a ukončí v prvním kole. Dělal to tak po zranění vždy a není to nic nového. Každý zápas je náročný a žádný soupeř není žrádlo. Chápu ho, že nechce jít do zápasu o všechno s Kinclem po téměř roce bez zápasu,“ řekl nám na úvod Kareš, který coby promotér zorganizoval první zápas mezi rivaly Kinclem a Vémolou.

    „Nepřijatelný se může zdát spíše termín těsně před zápasem s Kinclem, ale amatéři na MS nebo profesionálové v postojových pyramidách zápasí i několikrát denně či týdně, takže to zase takové drama není,“ dodává Petr Kareš.

    Petr Kareš ještě coby promotér XFN na tiskové konferenci

    Bývalého zápasníka jsme se také zeptali, zda je toho názoru, že se Vémola snaží zápasu s Kinclem vyhnout. Mnoho fanoušků si to totiž myslí.

    „Myslím si, že Vémola se odvetě s Kinclem nevyhýbá. Jenom vše směřuje k tomu, aby nastoupil ve stoprocentním stavu a s tím správným nastavením své mysli. To z něho dělá profesionála, nikoliv zbabělce,“ myslí si Kareš.

    Co se týče odvety mezi Kinclem a Vémolou, pokud k ní letos dojde, Kareš jednoznačně favorizuje Kincla a řekl nám proč.

    „Zápas vidím stále jednoznačně pro Kincla. Patrik je dobrý sportovní analytik. Má to podle mě svůj důvod a další profesní plán, že si vybral Vémolou před pyramidou o velké peníze. Podle aktuálního nasazení pyramidy by totiž byl Kincl jedním z favoritů,“ říká Kareš, který připomíná, že Kincl upřednostnil zápas s Vémolou před účastí ve speciálním projektu Oktagonu Tipsport Game Changer.

    Aktuálního šampiona střední váhy více než případná výhra 300 tisíc eur láká porazit svého velkého rivala a ukončit tak jeden velký příběh.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:15 úterý 13. června 2023. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      46
    • Trapas
      14
    • Haha
      8
    • Super
      7
    • Sladký
      6
    • Tvl
      4