Vodka, diskotékové bitky a samurajský kodex! Pohádkový příběh UFC hvězdy Procházky

Česká MMA scéna ho už delší dobu registruje jako superstar. Po dvou fantastických výkonech v UFC si ale bojovník Jiří Procházka (28) udělal skvělé jméno už i v cizině. Před jeho uměním se klaní legendy bojových sportů jako Henry Cejudo či Daniel Cormier. Není tomu přitom dávno, kdy byl „český samuraj“ pouliční sígr, jehož museli krotit jeho trenéři. Před lety dokonce vyfasoval podmínku za ublížení na zdraví! Kdy nastal největší zlom jeho kariéry a z raubíře se vyklubal pokojný bojovník?

„Tenhle týpek je jako lavina, své soupeře válcuje. Kardio využívá jako zbraň, má fantastickou bradu a skvělý instinkt pro ukončení. Jsem z něho vážně nadšený,“ rozepsal se o Jiřím Procházkovi bývalý šampion těžké váhy Daniel Cormier.

Chválou nešetří ani další legendy UFC. „Jsem tvým fanouškem číslo jedna,“ vzkázal českému zápasníkovi na Instagramu fenomenální Henry Cejudo.

Procházkovi se v krátké době povedlo podruhé šokovat celý svět. Po loňském zničení „nevypnutelného“ Oezdemira tentokrát rodák z Hostěradic loktem z otočky knokautoval třetího nejlepšího zápasníka divize, Američana Dominicka Reyese.

Kromě krátkého momentu ve druhém kole byl zápas od samého začátku v Procházkově režii. O tři roky staršího borce, který před časem svedl skvělou titulovou bitvu s jedním z nejlepších MMA zápasníků Jonem Jonesem, český ranař naháněl po kleci a nakonec rozhodl zničujícím úderem. Ten někteří jeho kolegové na sociální síti označují jako „loket z pekla“.

„Ten loket byl instinkt. Po pár úderech, co jsem od Dominicka dostal, jsem nemohl přemýšlet. Byl jsem ale skvěle naladěný, a tak jsem si řekl: Loket z otočky? Proč ne,“ usmíval se po zápase Procházka, který se po vítězství dozvěděl, že příště půjde o titul s vítězem zápasu mezi Janem Blachowiczem (současný šampion polotěžké váhy, pozn. red.) a Gloverem Teixeirou.

Procházka Reyese poslal k zemi parádním loktem z otočky.

Podmínka za ublížení na zdraví: Procházka pomstil kamaráda!

Když loni Procházka s UFC podepisoval kontrakt, mnozí američtí fanoušci nad ním přitom ohrnovali nos. 

Mysleli si, že bývalý šampion organizace Rizin na tu nejvyšší úroveň zatím nestačí. Stačily ale dva zápasy a napravený pouliční raubíř je postrachem celé divize.

Ten, kdo Procházku sleduje pouze poslední roky, si asi ťuká na čelo, když se o něm mluví jako o bývalém sígrovi. Sám bijec se ale nijak netají tím, že než se vrhl na cestu pokojného bojovníka, uměl pěkně řádit.

„Rval jsem se často. Měl jsem rád to napětí. Dodával jsem si tím odvahu. Testoval jsem se, jestli obstojím v těžkých vyhrocených situacích,“ zavzpomínal před časem Procházka pro Deník.cz.

Dříve se pral na ulici, teď je nejlepším českým MMA zápasníkem.

V rozhovoru pro YouTube kanál U Kulatého stolu Procházka například popsal moment, kdy se na vesnické zábavě strhla mela, do níž se zapojil i on sám. 

Bránil svého velmi dobrého kamaráda Marka, kterého zbili v jiné vesnici. Procházka a další dva mladíci tehdy vyfasovali podmínku.

„Kamaráda zmlátili ve vedlejší vesnici na zábavě asi tři borci, jeden z nich byl takový přes dva metry vysoký, asi 150 kilo, prase obrovský. On si pak další víkend přijel k nám na zábavu, jako by se nechumelilo. Tak jak to udělali Markovi, úplně přesně jsme se na něj slítli u nás, bez smilování,“ zavzpomínal Procházka, který ale svého činu nelituje.

„To je, jako kdyby mi někdo sáhl na rodinu. Nebyla to blbost, vím, že jsem to chtěl v ten čas a v ten den. Uvědomuji si, že se mohlo stát něco horšího, ale nelituji ničeho v životě. Vše, co se stalo, mělo nějaký důvod. Vždycky jsem to byl já. Nestydím se za to,“ říká bojovník.

Dnes už by ale podobnou situaci zápasník řešil pochopitelně jinak.

„Teď už si to nemůžu dovolit, spousta těchto situací jde vyřešit slovně, tehdy to ale jinak nešlo,“ tvrdí Procházka, který přiznává, že pouličních rvaček v životě zažil poměrně dost.

„Bylo to každý víkend, pořád nějaké rvačky. Nikdy to ale nebylo tak, že by to bylo neférové, že bychom si na někoho počkali a surově ho stloukli,“ říká zápasník, jehož nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je bezpochyby vodka.

„S klukama lijeme jenom vodku, ta má takové kouzlo, že to drží agresivního ducha úplně nádherně. Druhý den i týden ještě cítím, jak to tam šlape, a ty tréninky můžu jet jakékoliv a pořád to dávám,“ pochvaluje si Procházka.

Fanoušci na něm obdivují jeho pokorné vystupování.

Zlomový dar od trenéra a samurajský kodex Bushido

U ranaře z Hostěradic před lety nastal velký zlom. Když začal zápasit v japonském Rizinu, začal se hodně zajímat o samurajskou ideologii a chovat se jako profesionál.

Klíčovým faktorem byl den, kdy Procházka od jednoho ze svých trenérů dostal jako dárek Knihu pěti kruhů od Mijamota Musašiho.

„Byl jsem zrovna v poslední části přípravy, se kterou je spojená i dieta. V této fázi jsem kvůli shazování váhy měl omezený přísun cukrů. Z toho pak plynou různé stavy, kdy je člověk roztřepaný, může být i trošku výbušný, musí se držet na uzdě a mít se sebou kontakt. Ta kniha mě zaujala a pomohla mi projít si tímto obdobím. Jak jsem ji četl, začal jsem v ní nalézat hloubku a nezměrnou sílu,“ popsal před lety v rozhovoru pro Mushin.cz Procházka.

„Dále mě také hodně ovlivnil kodex Bushido, který obsahuje seznam morálních pravidel a ctností, které samurajové dodržovali. Hodnoty, které jsou v těchto knihách popsány, jsem přijal za své a staly se součástí mého každodenního života,“ dodal sportovec, který si například zamiloval meditaci a další cvičení na zklidnění duše.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:24 úterý 31. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 20
  • 10
  • 6
  • 6
  • 6