Hrdina pro Expres: Do politiky nechci, mám vznětlivou povahu. Volnému bych se postavil!

Je světovým šampionem z roku 1985, třikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup a právem se řadí mezi hokejové ikony. Legendární Jiří Hrdina (65) poslední dobou ale skrz svůj twitterový účet také často komentuje politické dění. Nemá problém s ostřejšími výrazy a na některé své „oblíbence“ se nebojí slovně zaútočit. Nabízí se tedy otázka, zdali bývalý skvělý hokejista náhodou neplánuje vstoupit v dohledné době do politiky. „To určitě ne! Se svou trochu vznětlivější povahou bych brzy skončil,“ směje se Hrdina, který v rozhovoru pro Expres.cz také okomentoval současný stav českého hokeje.

Jiří Hrdina byl jedním z mála hokejistů, kteří zavítali na slavnostní premiéru nového filmu Děti Nagana. On sám sice na olympiádě v Naganu nehrál, ale velmi dobře si pamatuje, jak coby fanoušek před pětadvaceti lety sledoval, když se Hlinkova parta srdnatě drala za zlatem.

„Pro mě je to absolutně největší úspěch československého i českého hokeje. Byl to první otevřený olympijský turnaj, kterého se mohli zúčastnit všichni nejlepší hráči z NHL. Každý nároďák tam měl to nejlepší, co mohli v tu chvíli postavit. O to je to vítězství cennější,“ řekl pro Expres.cz Hrdina, který je toho názoru, že lví podíl na zlatu z roku 1998 měl tehdy fenomenální brankář Dominik Hašek.

„Ten tým táhl za jeden provaz, byl to skvělý týmový výkon, ale ten Hašan, co tam předváděl za některé zákroky a jak ten tým držel... Byl to jeho turnaj v podstatě,“ smekl před Dominátorem Hrdina.

Loni se český hokej dočkal první medaile z velkého turnaje po dlouhých deseti letech. Bronz ze světového šampionátu ale Hrdina nepřeceňuje.

„Z tohohle jednoho turnaje bych nejásal. Je to samozřejmě příjemné, když se na největší úrovni medaile udělá, ale to mistrovství světa je ošemetné, protože se hraje ještě dlouho poté play-off NHL, takže získat ty nejlepší hráče, to musí zase přijít takový turnaj, jako bylo Nagano,“ myslí si Hrdina.

Jiří Hrdina s manželkou

Hokejista, který byl v roce 2010 uveden do Síně slávy českého hokeje, byl hlasitým kritikem bývalého reprezentačního kouče Pešána.

Ten jakmile byl loni nahrazen zkušeným Finem Karim Jalonenem, dostavily se úspěchy. Podle Hrdiny je trenérská změna jedním z důvodů, proč to s českým hokejem zase vypadá o něco lépe.

„Určitě na tom má Kari (Jalonen) velký podíl, jeho práci zblízka neznám, protože u toho týmu nejsem. I výkony na jiných turnajích ukázaly, že jeho cesta je správná,“ řekl Expresu Hrdina.

Na svém twitterovém účtu je Jiří Hrdina hodně aktivní. Komentuje tam nejenom dění na hokejové scéně, ale i na té politické. Sám ale aktivně do politiky vstupovat nehodlá a vysvětlil nám proč.

„Se svou vznětlivější povahou by to nebylo pro mě a brzy bych skončil,“ směje se bývalý skvělý hokejista, jehož jsme se pak zeptali, zdali by mezi politiky byl schopen rozjet podobnou show jako Lubomír Volný v Poslanecké sněmovně.

„Myslím, že tomuhle pánovi (Lubomíru Volnému, pozn. red.) bych se tam určitě postavil,“ dodal na závěr Hrdina.

Celý rozhovor si pusťte ve videu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 3. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 16
  • 9
  • 9
  • 8
  • 6