Padesátník Jágr si Spartu namazal na chleba. Je to fenomén, nebo úpadek ligy?

Vysmívá se svému datu narození. Jaromír Jágr, asi největší hokejista české historie, válí v nejvyšší soutěži, naposledy zesměšnil pražskou Spartu. Za měsíc mu přitom bude osmačtyřicet.

Je to téměř třicet let, kdy mladík s ochranným košíkem na helmě, znamením to hokejového juniora, znemožnil velký a pyšný pražský klub.

Jaromír Jágr dal 3. března 1990 v dresu Kladna tehdy holešovickému týmu tři branky a deník Československý sport napsal dnes už památný titulek: Jágr kouří Spartu.

Jaromír Jágr, největší hvězda české extraligy

Cigarety Sparta už nejsou takový hit jako na jaře po sametové revoluci, přesto Jágr dál hraje. A sakra dobře.

V neděli večer navíc připomněl, že zmiňovaný titulek (stejně jako on) nestárne. Se svým Kladnem přijel do O2 arény a k výhře Rytířů nad Spartou 8:4, aktuálním lídrem extraligy, přispěl dvěma góly a dvěma asistencemi.

„Jde o to, že se porazila Sparta, každý bod je zlatý. Moc mužstev tu nevyhrává. Kdykoliv můžeš Spartě body vzít, je to zlaté,“ pochvaloval si pak před novináři.

Jágr přitom nastoupil po šesti týdnech, kdy kurýroval zraněná třísla. Před duelem ani jednou netrénoval společně s mančaftem.

Pokud by jeden z jeho spoluhráčů nebyl mimo hru kvůli zdravotní indispozici, zůstal by jen jako pomocník trenérů na střídačce, kde ostatně trávil poslední týdny.

Jaromír Jágr slaví s Petrem Vampolou gól do sítě Sparty.

Místo toho se oblékl do výzbroje a zářil v největší hale v Česku, na místě, kde si dvakrát zahrál mistrovství světa.

„Tohle zranění jsem nikdy neměl, trochu s tím šlo trénovat, ale ne moc. Spíš jsem se soustředil na střelu a čekal jsem, než budu moct nastoupit. Při zápase jsem se pak nedostal do žádné složité situace, nechodil jsem k mantinelu, rychle jsem nebruslil. Potřebovali jsme jen doplnit sestavu, jinak bych hrát nešel,“ popisoval.

A prohodil: „Já to tam odchodil.“

O čem jeho večer, kdy si vyšlapal čtyři body, vypovídá?

Jaromír Jágr neskrývá při zápasech emoce.

Zaprvé, ale to je stará vesta, o jeho genialitě a výjimečnosti.

Nemusíte ho mít rádi, musíte však uznat, že JJ68 je zkrátka český pan Hokej. Myslí mu to, má šikovné ruce, kosmickou střelu, pořád velmi slušně bruslí. Pro připomenutí, už je to skoro padesátník…

„Přesilové hry nás potěšily. V sezoně se moc nedaří. Teď v nich padly góly. Samozřejmě velkým faktorem je Jágr. On do zápasu šel s tím, že chce pomoct právě v nich. Že by na led ani tolik nechodil. Všichni vidí, že umí. Podrží puk, ten útok je hned klidnější,“ chválil kladenský kouč David Čermák.

Jaromíru Jágrovi na Spartě fanoušci spílali. A nakonec tleskali.

Zadruhé je tu však smutnější pohled. Česká nejvyšší soutěž upadá.

Její tempo není příliš vysoké, což je například znát v zápasech hokejové Ligy mistrů, kde se tuzemské celky poměřují s kluby ze Švédska, Finska, Německa, Švýcarska. Tam narážejí na zabrzděnost extraligy. To by měl Jágr mnohem složitější.

„Je to úplně jiný hokej. Mnohem rychlejší,“ řekl Tomáš Martinec, trenér hradeckého Mountfieldu, který se v Lize mistrů dokázal přizpůsobit a protlačil se mezi čtyři nejlepší mančafty.

I proto Jágr září, díky úrovni místní elitní ligy. Ale komu to vadí?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:41 úterý 12. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 105
  • 43
  • 43
  • 43
  • 41
  • 34