Komentář: Královna snowboardu Ester by teď měla ovládnout svět lyží

Má dvě zlata ze dvou sportů. Ester Ledecká na olympiádě v Pchjongčchangu vyhrála závod na lyžích i na snowboardu. Je to úžasný kousek, ale báječná slečna ze Špindlerova Mlýna by se mohla posunout ještě výš. „Stačí“ vsadit na sjezdové lyžování, což je na rozdíl od snowboardového slalomu globální sport s obří konkurencí.

Ty otázky dostává pořád: Nevrhnete se jen na lyže? Při vší úctě ke snowboardu je přece sjezdové lyžování jiná, vyšší liga. Konkurencí, sledovaností i finančním ohodnocením.

Zlatá Ester se zatím k tomuto kroku nechystá. „Fakt mě bavilo, že jsem mohla závodit v obou sportech, že se mi to na olympiádě povedlo. Dokud mě bude bavit dělat obojí, budu dělat obojí. A takhle se tím, doufám, i dobře živit,“ prohlásila Ledecká.

Samozřejmě, je to její volba. Snowboard jí dodává možná i jistý balanc oproti drsnějšímu světu lyží.

Ale české sportovní prostředí by mělo doufat, že STR jednou očekávaný krok udělá. Že se bude naplno věnovat sjezdovému lyžování.

Ester Ledeckou a další medailisty oslavovaly na Staroměstském náměstí davy lidí.

Je tu několik důvodů, proč by to bylo dobře.

Zaprvé je to zdraví. Ledecká kvůli tomu, aby byla konkurenceschopná – tedy spíš nejlepší – v obou sportech, neskutečně tvrdě trénuje. Prostě proto, že potřebuje dostatek času na lyžích i prkně.

„Musí být rozumná,“ nabádá svou nástupkyni Šárka Strachová, bývalá mistryně světa v lyžařském slalomu.

Ledecká navíc žije se zdravotní výstrahou. Po olympiádě v Soči v roce 2014 měla záda v takovém stavu, že dokonce i známý fyzioterapeut Pavel Kolář ztrácel naději, že by mohla pokračovat ve vrcholovém sportu.

Zadruhé jde o „přežranost“. Ledecká na prkně vyhrála už prakticky všechno. I olympijský závod ukázal, že v tomto sportu nemá konkurenci, byla naprosto dominantní.

Navíc objektivně není slalom na snowboardu zrovna královskou disciplínou. I proto olympijský výbor po hrách v Soči „ořezal“ jeho program na jediný závod – na obří slalom.

Ledecká zkrátka nebude mít za chvíli na snowboardu kam růst.

Ester Ledecká a její prkno, jehož design navrhuje její bratr Jonáš.

Zatřetí se může zlatá Ester na lyžích posunout mezi globální hvězdy. Nyní mezi ně nakoukla šokujícím triumfem v superobřím slalomu a také kombinací dvou sportů. Je však velmi složité, aby na lyžích nastálo prorazila mezi nejlepší, když se jim bude věnovat jen napůl.

A nezapomeňte: Snowboardu už Ester vládne. Bylo by skvělé, kdyby se pokusila stát i královnou lyží.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:14 středa 27. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 7
  • 6
  • 5
  • 5
  • 5