Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hašek terčem posměchu: Omlouvám se Ukrajině, říká po juchání v NHL. Jak ho to nemohlo napadnout předem?

    Dlouhodobě kritizuje NHL za to, že toleruje ruské hokejisty. Jenže před několika dny se legendární brankář Dominik Hašek objevil na stadionu Buffala a zápas svého někdejšího týmu slavnostně zahájil. Po kritice, že se chová jako pokrytec, dominátor otočil do třetice. Zveřejnil sáhodlouhou a sebemrskačskou omluvu, za kterou ale schytává posměch.

    Dominik Hašek NHL kritizuje dlouhodobě, nejednou se opřel i do jejího šéfa Garyho Bettmana. Například ho obvinil, že plive do tváře stovkám zabitých, tisícům zraněných a desetitisícům unesených ukrajinských dětí, když dělá modlu soutěže z ruského hokejisty Alexanda Ovečkina.

    Také se nechal slyšet, že slavná hokejová soutěž klesla na úplné dno a měla by Ukrajině posílat miliardy dolarů.

    Velmi překvapivá proto byla dominátorova účast na zápase Buffala s Chicagem, který dokonce slavnostně zahájil, nadšeně přitom bubnoval a hecoval fanoušky.

    Po kritice, že se chová jako pokrytec, se Hašek rozhodl nasypat si popel na hlavu. Jenže s popelem se mu nad hlavou přímo roztrhl pytel. Zveřejnil velice dlouhou omluvu, adresovanou primárně Ukrajinskému lidu, a opět se pustil do NHL. Což působí až poněkud úsměvně.

    „Při mé každoroční návštěvě (bysnys, charita) v Buffalu jsem od svých přátel přijal pozvání na zápas NHL. Zároveň, na přání fanoušků a klubu, jsem souhlasil s aktivní účastí při zahájení tohoto zápasu. Současný postoj NHL je takovýto: Od ruského útok na svobodnou demokratickou zemi umožňuje ruským občanům (hráčům) veřejně vystupovat (hrát), aniž by oni oficiálně odsoudili ruskou útočnou válku a ruské zločiny s touto válkou související a podle toho vystupovali. Tím NHL dělá obrovskou reklamu na ruskou imperialistickou válku a ruské zločiny,“ napsal Hašek.

    „Proto se NHL stala odpovědnou a je odpovědná za ztracené lidské životy a obrovské hmotné škody v této válce. Snad jen podotknu, že v týmu Buffala Sabres nyní nenastupuje žádný ruský hokejista. Je však součástí NHL, kde jich hraje několik desítek,“ dodal a nečekaně se tak opřel přímo i do svého bývalého týmu.

    Pak se začal omlouvat, že udělal obrovskou chybu. Dokonce dvakrát adresoval omluvu ukrajinským vojákům i civilnímu obyvatelstvu, omluvil se také svým fanouškům. A přestože se několikrát omluvil, svou účast na zahájení zápasu NHL označil osobní selhání, které vlastně omluvitelné není. Omluvu pak zakončil provoláním slávy Ukrajině.

    Jenže velká část fanoušků Haškovo kličkování nevzala. Velice procítěné vyjádření komentují třeba tak, že pokud legendární gólman stojí až natolik fanaticky proti NHL, musela ho přeci možnost, že není zrovna nejlepší tuto soutěž osobně podpořit, jaksi napadnout.

    „Aneb jak ze sebe udělat trotla na obou stranách barikády. Bravo, pane Hašku,“ vzkázal členovi ze zlaté výpravy jeden z komentujících.

    „Já tohle nechápu. Vždyť tady celou dobu mluvíte o tom, že to NHL neodsoudila, aktivně s tím pracujete, a pak si na tu samou NHL jedete na zápas a teď se omlouváte za chybu, kterou jako kdybyste dopředu nečekal,“ přidává se další.

    Fotogalerie