Když byla Slavia chudá, neměla jedinou penaltu. Teď má šest! Náhoda?

Kde jsou peníze, tam je vliv a moc. V českém fotbale to platí tuplovaně. Proto roste rozpětí křídel fotbalové Slavie, ještě před rokem a půl totálního outsidera první ligy. Že to tak je, demonstrovalo i pražské derby, v něm Slavia vyrovnala na 1:1 v poslední minutě z pochybné penalty.

Porovnejme si to. Od května 2012 do října 2014 nekopala Slavia penaltu v první lize. Třiasedmdesát zápasů. To je neuvěřitelná šňůra. „Taky mě to šokovalo, ale nic za tím nehledejte,” vykládala Dagmar Damková, tehdejší šéfka komise rozhodčích.

No, také uznala, že během tohoto trudného období měl tým z Edenu minimálně dvakrát výhodu pokutového kopu dostat. Jenže rozhodčí byli proti, prý se mýlili, což se (bez ironie) stane.

V té době byla také Slavia za druhořadý klub bez rázného vedení, bez vlivu na český fotbal. Bez peněz.

Dnes je vše jinak. Slavia je nejbohatší klub v Česku, movitější než Sparta. Ani Daniel Křetínský a jeho elektrárny nemohou konkurovat kapitálu ze socialistické Číny.

A najednou to jde. V této sezoně kopalo mužstvo už šest penalt, jasně nejvíce v soutěži. Jeho hlavní konkurenti, Plzeň a Sparta, dostali tuto výhodu třikrát, respektive dvakrát.

Samozřejmě tento faktor přináší zvýšená kvalita slávistického kádru. Soubor kouče Jaroslava Šilhavého má sílu, hrne se do útoku, proto si o penalty vlastně „koleduje”. Podobně tomu bylo v uplynulých letech v případě Plzně, od níž Slavia převzala roli penaltového premianta.

Jenže je tu i druhý faktor - stejně jako u Viktorie. Slavia se z pozice otloukánka posunula do postavení obra. A nyní jí tenhle přerod pomohl v nejsledovanějším zápase roku.

Fotogalerie

V poslední minutě derby se Spartou, kdy už Letenští mysleli za stavu 1:0 na výhru, totiž odpískal sudí Pavel Franěk nesmyslný pokutový kop. Domácí Turkmén Ruslan Mingazov naskočil do nohou letenského Rusa Vjačeslava Karavajeva, jeho úmysl byl jednoznačný. Vyšel mu.

Byl to podobný kousek, jaký předvedl před pár lety proti Spartě Plzeňák David Limberský. Ten tehdy stejně naskočil do Josefa Hušbauera, mimochodem dnes hvězdy Slavie. I Limberskému lest vynesla penaltu.

„Viděl jsem tam nohu, pak jsem spadl,” přiznal Mingazov trochu bezelstně. „Letec Mingazov, třeba se o něm tak bude psát,” čílil se jeho soupeř Lukáš Mareček.

Mingazov se s Karavajevem sice po derby objali, ale hostující obránce rozhodně nemohl přijmou fakt, že z něj skorokrajan udělal blbce.

Stalo se, stejně jako se stalo, že ze Slavie je zase velký klub. Jeho majitel je sponzorem Fotbalové asociace, donátorem národního mužstva. To vše její postavení upevňuje a umocňuje.

A velcí i mocní prostě mají výhody.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:49 úterý 1. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 13
  • 11
  • 9
  • 7
  • 6