„Nakládačky. Magické slovo, které určitě znáte, že? Velmi dobře jsem se s nimi seznámila i já, když jsem dva dny, celkem 24 hodin, zavařovala krásných 30 kilo!“ práskla na sebe Ilona Csáková s tím, že na to byla sama a nikdo jí neasistoval.
„S každou okurečkou jsem se osobně seznámila. Okartáčkovala, namasírovala, poňuňala. Prý se dříve praly v pračce?“ podivovala se zpěvačka, která vzápětí dodala, že si celou okurkovou kratochvíli chtěla užít a nechtěla nic ošidit.
„No, tak to já jsem si to opravdu asi počtvrté v životě chtěla užít. Jsem zvědavá, jaké budou, neb jsem si dělala vlastní lák. Je jich 82 sklenic,“ překvapila Ilona.
„Nutno podotknout, že jsem si koupila nakládačky v Kupařovicích od manželů Kratochvílových. Pěstují různou zeleninu i ovoce. Jsem nadšená a vím, kam pro dobroty i příště. Nakládání i zavařování zdar!“ zvolala Csáková.
Zařadila se tak po bok okurkové matadorky Agáty Prachařové. Ta je také známá tím, že dokáže pokořit desítky kilogramů nakládaček.
Loni se do zavařování pustila také Andrea Verešová. Ta ale dělala zásoby na zimu spíše tak pro efekt. Obklopila se octem, cibulí a dalšími proprietami, aby bylo vidět, že „krutopřísně“ zavařuje a myslí to opravdu vážně.
Čtyři sklenice však dávaly tušit, že tak horké to s lákem ani nakládačkami nebylo, že šlo spíše jen o to dát o sobě vědět v okurkové sezoně.
„Nejlepší jsou ty domácí,“ pochlubila se Andrea, která se zvěčnila s několika málo sklenicemi.
Okurky sice byly trochu přerostlé, ty doporučujeme sníst včas, aby z nich nebylo bláto, pro začátek to ale nebylo špatné, nicméně s výsledky Prachařové a Csákové to nelze srovnávat...
Fotogalerie |