Guláš z hub a škubánky s červeným zelím. Kamu ve Vesmíru ohýbá tradiční české klenoty

Kamu (32) ve své nové kuchařce života Jak si uvařit vesMÍR nabízí sice jenom 75 receptů, jsou ale skutečně zázračné. Kamila je totiž „uvařila“ v podstatě z vody, neobsahují cukr, lepek, laktózu a jsou veganské či raw. Kamu se ve Vesmíru inspiruje jak v Asii, tak i v tradiční české kuchyni, kterou ale mění do veganské podoby. Fanoušci jsou možná nadšení, jak tohle ale obstojí u tradičních českých strávníků, kteří jsou zvyklí na guláš se šesti? Pochutnají si i oni na jeho houbové variantě?

Kamu alias Kamila Rundusová ve své nové kuchařce života Jak si uvařit vesMÍR představila sice jen 75 receptů, slibuje ale, že jsou všechny zaručeně výživné, a jak jinak než vynikající. Všechny jsou navíc na rostlinné bázi, v nabídce je kromě veganských receptů i několik raw variant pro příznivce té vůbec nejstriktnější rostlinné diety.

„Jsou bez cukru, bez lepku a laktózy,“ popisuje Kamu a člověka tak napadá, co do nich vůbec dala, že je možná i zázrak, že jich vlastně dala dohromady tolik.

Přinášíme vám přehled toho, co si pro vás kuchařka ve své nové knize připravila. Její barevná kuchařka tentokrát pár barviček postrádá, ty chybí právě u receptů, které neobsahují pro Kamu jindy typické fotky.

„Tato kniha je jednou velkou hrou a u receptů tomu nebude jinak. Tentokrát nenajdete fotky, podle kterých jídlo uvaříte, uděláme to naopak. Budeme společně vařit jídla z kuchařky a označovat je hashtagem #vesmirnerecepty. Já je budu sdílet na svém profilu a vzájemně se budeme inspirovat a hledat zábavu v tom, jak rozdílnou fantazii každý máme,“ vysvětlila Kamu, proč do knížky fotky jídel tentokrát nezařadila.

Její jistě dobře míněný záměr se však s úspěchem zatím příliš nesetkal, na Instagramu se o recepty z knihy pokusili asi jen dva lidé.

Recept na netradiční guláš

A co si můžete uvařit?

Coleslaw obohacený o mořskou řasu, salát z celerových listů nebo miso polévku miso. Ze sladkých snídaní pak Kamu nabízí třeba domácí pečenou nebo nepečenou granolu, smoothie bowl či lívanečky s kokosovým olejem.

Hlavní chody jsou inspirací z celého světa, Kamu servíruje svým čtenářům jak recepty inspirované Českem, tak nejrůznější chutě Asie. V knize nabízí veganskou variaci na nejrůznější české klenoty, jedním z jich je třeba guláš, do něhož ale používá místo masa houby. Po svém zpracovala i škubánky, do těch používá červené zelí.

Ve výčtu receptů pak na všechny kuchtíky čekají i „tradiční“ veganské recepty, jako jsou chipsy z mořské řasy nori, burgery z luštěnin nebo raw koláč.

VesMÍRNÉ recepty

Kamu nezapomněla ani na nápoje, v tomto případě koketuje s ájurvédou a nabízí tak svůj čisticí detoxikační čaj z kurkumy a zázvoru, ale i netradiční meditační nápoj z pomerančové šťávy a řepy.

Běžný strávník si tak na Vesmíru zřejmě moc nepochutná, zarytí fanoušci veganské stravy si ale jistě přijdou na své, a přestože se jim unikátní ingredience do obyčejných jídel možná prodraží, starou dobrou klasiku si alespoň vylepší o neobvyklé chutě. Těžko však říct, zda tahle nová klasika dokáže zlidovět.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 15. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 15
  • 5
  • 3
  • 1
  • 1