Redaktorka Anna-Marie Donkor v Ghaně, na kakaové farmě na vesnici v oblasti Nyinahin
| foto: Anna-Marie Donkor
V africké Ghaně jsem strávila necelý měsíc, nespala jsem v hotelu, většinu času jsem se pohybovala mezi místními, navštěvovala jejich domácnosti, velká města, vesnice, ale třeba i místní úřady, nemocnice, muzea školy, kanceláře anebo čističku vody. Setkala jsem se s královnou anebo královými nejbližšími. Chtěla jsem zjistit, jak žijí místní, jak to v Ghaně doopravdy funguje a na vlastní kůži co nejautentičtěji prožít svět mimo západní společnost, pochopit jeho hodnoty a třeba i vliv Ruska, který v oblasti sílí.
Nevíte, co vás čeká
První díl své reportáže jsem se rozhodla věnovat jídlu. Přestože je Ghana plná nejrůznějšího street food, za gurmánským zážitkem byste se do ní bez předchozích zkušeností s tamní kuchyní vydávat neměli. Západoafrická kuchyně je totiž specifická a nejednoho Čecha překvapí. Před návštěvou tedy doporučuji vyzkoušet třeba africkou restauraci v Praze.
Žena prodávající Hausa koko, kořeněnou pálivou kaši z jáhel. K té se přikusuje chleba, pečivo z fazolí anebo burské oříšky.