Měl ženu, dítě a restauraci se třemi michelinskými hvězdami. Na první pohled žil Francouz Benoît Violier sen každého šéfkuchaře. Jeho švýcarský podnik se podle několika průvodců mohl pyšnit titulem nejlepší restaurace na světě.
S takovým úspěchem ale přichází i obrovský tlak a právě ten „nejlepší kuchař světa“ zřejmě nedokázal ustát. Ve čtyřiačtyřiceti letech spáchal sebevraždu.
Fotogalerie |
Pravá příčina tohoto tragického činu známa není, Benoîta našli v pondělí ráno v jeho švýcarském domě, ale lecčemu napovídá načasování jeho smrti.
Šefkuchař měl těsně před představením svého nového menu a to by také rozhodovalo o tom, zda obhájí nebo přijde o Michelinskou hvězdičku.
Pro nás obyčejné strávníky i milovníky vychucených talířů je naprosto nepředstavitelné, že by si někdo sáhl na život kvůli takové „malichernosti“ jakou je Michelinská hvězda.
Ale profesionální kuchaři vědí svoje, právě tohle velké pracovní vyčerpání a obava o prvotřídní pověst kuchyně může podle šéfkuchaře Café Imperial Zdeňka Pohlreicha stát za tím, že Violier sáhl k takovému řešení.
„Podobná restaurace je vystavená gigantickým nárokům. Lidé pracují na hranici toho, co je lidský organismus schopný vydržet,“ řekl známý kuchař Expresu.
Podle Pohlreicha navíc takových případů bude jen přibývat.
Z gastronomie se totiž stává velké mediální téma a na všechny významné kuchaře jsou proto kladeny obrovské nároky. I proto, že je nyní už hodnotí i veřejnost, která se tomu dříve vyhýbala a kritika byla jen pro profesionály.
Pohlreich sám se nikdy nedostal do situace, kdy by si chtěl sáhnout na zdraví, ale moc dobře ví, jaké to je být na dně a na pokraji sil. „Až čas ale ukáže, jak se to na mě vyřádilo a jak se to projeví,“ svěřil se.